Látogatás a Biocoop rennes-i logisztikai központjába

Agro Napló
A Biocoop a biotermékek forgalmazásából 16%-kal részesedik. A szóban forgó üzletlánc működése 1989-ben indult, lelkes, a biogazdálkodás fejlesztésére elkötelezett gazdák munkájának köszönhetően, akik úgy vélekednek, hogy az üzletlánc egy eszköz a biogazdálkodás fejlesztéséhez és nem fordítva.

 

Jelenleg 310, függetlenül működő boltjuk van, amellyel Franciaország teljes területét lefedik. A boltok mérete 60 és 800 m2 között változik. Az átlagos méret 300 m2 körül alakul. A boltokban forgalmazott termékek 85%-t biogazdálkodásból származó élelmiszerek, a fennmaradó 15%-t pedig, más jellegű ökotermékek adják (pl. tisztítószerek). A Biocoop 4 logisztikai központot működtet. A legtöbb üzlet Franciaország dél-keleti és észak-nyugati területein található, azokon a területeken, ahol maga a biogazdálkodás is a legerőteljesebb ütemben fejlődik.



A rennes-i logisztikai központ 7950 m2-et fed le és mintegy 350 féle bioélelmiszernek biztosít helyet. A központ 700 beszállítóval működik együtt, ebből azonban 120-ra tehető azoknak a száma, akik a teljes árukészlet 50-80%-t adják. A Biocoop bizonyos esetekben importtermékeket is árul, bár igyekszik ennek szintjét a lehető legminimálisabbra szorítani. Így pl. a gyümölcsök 17%-a Olaszországból és Spanyolországból érkezik. De ez utóbbiak is csak akkor, amikor helyi termelésből a keresletet nem lehet fedezni. Vannak olyan termékek, amelyből a cégnek sok beszállítóra van szüksége ahhoz, hogy a keresett mennyiséget fedezni tudják (pl. méz). A hústermékek 80%-t friss termékként értékesítik. Valamennyi szójából készült termék GMO-mentes.



Az üzletek a portékáik 15-25%-t közvetlenül, elsősorban a helyi biotermelőtől (pékáru, sajt, zöldségfélék), a logisztikai központtól függetlenül szerzik be.



A Biocoop figyelmet fordít az üzletekben már eladhatatlannak minősülő termékek újrahasznosítására is. Amennyiben még lehet, a termékeket felajánlják karitatív szervezetek számára, amennyiben nem, úgy a termékekből komposztot készítenek.

A gazdasági krízis kapcsán elmondható az, hogy a biotermékeknek ez idáig sikerült a krízis negatív hatásait elkerülni. Ennek magyarázata az, hogy Franciaországban a kereslet és kínálat kiegyenlített, sőt inkább kínálathiányról beszélhetünk. Mindemellett az ágazat jól szervezett (termelő/feldolgozó/kereskedő). A Biocoop nagy hangsúlyt fordít a piaci változások állandó figyelemmel kísérésére is. Az ár kérdése ebben az ágazatban nem igazán lényeges szempont. A fogyasztók, akik biotermékeket vásárolnak, készek többet fizetni. Alakul azonban úgy is, hogy termékeikkel a hagyományos termékeknél olcsóbban tudnak megjelenni a piacon, mivel a biotermékek a piaci árak ingadozásainak kevésbé kitettek.



A tejkrízis sem érezteti hatását a szektorban. 2002/2003-ban a biotejtermelőknek sok problémájuk adódott, de az is a kereslethiány miatt. Manapság ez a probléma már nem létezik és a biotejesek (összesen 230-an vannak Franciaországban) a beszállított tej minden egyes literéért 0,43 euró körüli árat kapnak.



Franciaországban 583.799 ha-on folytatnak biogazdálkodást, amely a teljes mezőgazdaságilag hasznosított terület 2,12%-t jelenti. A biogazdaságok száma eléri a 13.298-at, amely a gazdaságok 2,4%-t képviseli.

A Biocoop képviselői szerint a biotermékek nagyobb mennyiségben történő fogyasztását két tényező gátolja jelenleg, ez pedig az ár és az elérhetőség. Éppen ezért a jövőben törekednek arra, hogy üzleteikben a fogyasztó minden a számára szükséges élelmiszeripari terméket be tudjon szerezni.



A Biocoop támogatja is a biogazdálkodásra áttért kis- és középvállalkozásokat pl. előlegfizetési lehetőséggel, hitelnyújtással, stb.



Pallaga Viktória

 

Forrás: www.fvm.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 17. 16:29