Orosz agrárhírek

Agro Napló

 

• Jelena Szkrinnyik, az OF mezőgazdasági minisztere az idei több mint 90 millió tonnás gabonatermés kapcsán bejelentette, hogy az orosz gabona termelése töretlenül növekszik. A reális eredmény inkább a tavalyi 108 millió tonna volt, az idén az időjárás szélsőségei miatt közel 4,5 millió hektáron veszett oda a termés. Jövőre 18 millió hektáron vetik el a gabonát, ami minden idők legnagyobb vetésterületének fog számítani. A jelenlegi növekedési trendet figyelembe véve 10-15 éven belül Oroszország 120-125 millió tonnát fog termelni, ami stabil 40-50 millió tonnás exportra fog lehetőséget adni. Ehhez a mennyiséghez az export infrastruktúrának is fel kell készülnie mind szállítóeszközök, mind pedig kikötői kapacitások terén.



• Viktor Zubkov miniszterelnök-helyettes a napokban még a miniszter idei prognózisánál is nagyobb számmal, 95-97 millió tonnás gabonaterméssel kalkulált (feltehetően Neki lesz igaza, ugyanis az október 6-i minisztériumi jelentés már 93 millió tonnás betakarításról számol be). Véleménye szerint ez idén 12-15 millió tonna gabonafelesleget fog képezni, ami további gabonatározók építésének szükségességét veti fel.



• Az orlovi körzetben lezajlott termés-összesítési konferencián Dmitrij Medvegyev orosz elnök kérdőre vonta a Rosszelhozakadémia elnökét, Gennagyij Romanyenkót, az akadémia tulajdonában lévő mezőgazdasági területek körül egyre gyakrabban felmerülő botrányok kapcsán. Mint mondta, nem akar többet olyan hírekről hallani, hogy egyes területeket elloptak (!), másikakat pedig csúszópénzért szétosztottak. Ha így folytatódik, kénytelen lesz az egész ügy felderítésére megbízást adni a Főügyészségnek, ami az Akadémiának sem lesz jó. Mint az elnök elmondta, eleve nem hiszi, hogy egy közel 5 millió hektáros (!) tulajdont egy ember, vagy akár egy igazgatótanács tudna úgy irányítani, hogy azt teljességgel átlássa. Ráadásul tudomása szerint a földek több mint 70 %.-a nincs művelés alatt. Romanyenko válaszában elismerte, hogy a fent említett területnagyságból tényleg csak 1,4 millió hektár van művelés alatt, de ez a megyékkel való koordinálatlanság eredménye is. Medvegyev mind Romanyenkónak, mind pedig a jelenlévő kormányzóknak feladatul adta ki, hogy záros határidőn belül tegyenek rendet ebben a kérdésben.



• Az orosz elnök a földkérdés kapcsán ezen a konferencián egy másik lépésre is elszánta magát. Feladatul adta a kormánynak, hogy egy hónapon belül dolgozzanak ki és terjesszenek a Duma elé egy olyan törvénytervezetet, amely a nem használt, vagy nem kellően megművelt földek után büntetőadó kivetését teszi lehetővé. A három évig egyáltalán nem használt földek államosításának (állam által történő elkobzásának) kötelezettségét pedig szintén e törvényben kell rögzíteni, mert ugyan erre a korábbi jogszabályok is lehetőséget adtak, de a cégek jogi csűrése-csavarása révén erre még egyszer sem került sor.







Kenedi Ákos

 

Forrás: www.fvm.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?