A seregélyeknek szurkol a gazda

Agro Napló
Csongrád határában majdnem ezer éve termesztenek szőlőt, de egyre több az elhagyott ültetvény. Ungerbauer György, a Csongrádi Hegyközség elnöke azért kért találkozót az agrárminisztertől, hogy segítse a szakmát abba az állapotba hozni, hogy megérje a szőlőtermelőnek, és megérje a tisztességgel dolgozó borászati üzemnek a borral foglalkozni.

 

- Hagyni kellene Magyarországon is a termelőket, hogy otthon a szőlőből a bort elkészíthessék – vág a téma közepébe a hegyközség elnöke. - Ha elmegyünk Nyugatra, azt látjuk, hogy a termelő a szőlőt hazaviszi, egy minimális regisztrációval megoldja a borkészítést, és utána úgy értékesíti, ahogy akarja. Ha akar, szövetkezik, ha akarja, eladja egy nagy cégnek, ha akarja, önmaga palackozza és értékesíti. Nálunk jelenleg nem így van. Bonyolult szabályozó rendszerrel kötik gúzsba a termelőket. Egy kisembertől ne várjuk azt el, hogy adóraktári engedélyt tartson fönn, és ezzel dolgozzon. Egyébként meg nyugodtan kijelenthetem: annál sokkal jobb borokat tudnak a termelők előállítani, mint amit behoznak külföldről. Ugyanakkor a magyar árut nem látjuk ott a polcokon.



Csongrádon hiába készítenek díjnyertes borokat, az üzletek polcain sehol sem találni. Felajánlják a multinacionális cégeknek, azok azonban még válaszra sem méltatják a borászokat. Nem véletlen, hogy Ungerbauer György indulatos. Szerinte egyetlen határátkelőnél kellene beengedni az import borokat hazánkba.

- Az import borokat már a határon egy akkreditált labornak kellene megvizsgálnia. Egyébként érdekes, hogy ezek a borok éppen, hogy elérik az alsó paramétereket úgy extrakt-tartalomban, mint alkoholtartalomban. Itt valami eleve gyanús. Bezzeg az osztrákok ezt is megoldották. Ott, ha valaki bort akar importálni, akkor előbb le kell adni az erre vonatkozó igényét. Azután a kamara megnézi: vajon a hazai piacon szükség van-e akkora mennyiségre és arra a minőségre.

Gulyás Ferenc (Csongrád-Bokros) egyetért a hegyközségi elnökkel.

- Az utóbbi 10 év egyik legjobb ötletének tartom, mert felhígult a piac, és kontroll nélkül jön Magyarországra mindenféle, -fajta italnak nevezett folyadék. Úgy gondolom, hogy ezeket nem lenne szabad beengedni. Egyesek nagyon jól élnek ebből, de ezrek mennek tönkre. Ezelőtt 10-15 évvel lényegesen könnyebben éltünk. Most nem látjuk az alagút végét. Ha ma rossz, akkor holnap rosszabb lesz, és innen hova az út? Nem tudjuk, hogy merre menjünk, mit csináljunk. Nekem van majdnem 20 hektár szőlőm, és kétségbeejtő helyzetben vagyunk. Nem tudom fizetni az alkalmazottat. Csak szurkolok a seregélyeknek, hogy minél többet verjenek le, azt legalább nem kell behoznom, úgysem tudnék vele mit kezdeni. Fizetőképes kereslet a pincészeteknél sincs. Nagy valószínűséggel 2-3 év múlva is így lesz, hacsak nem változik valami – mondja Gulyás Ferenc.

Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/a_seregelyeknek_szurkol_a_gazda

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. július 18. 05:58