Rövidhírek az USA-ból

Agro Napló

 

• Az amerikai törvényhozást meglehetősen lefoglalta december hónapban az egészségügy reformja – a Szenátus decemberben fogadta el a saját változatát -, ezért a mezőgazdaság szempontjából fontos klímatörvénnyel kapcsolatban nem sikerült érdemi előrelépést elérni. Mindez érezhető volt a koppenhágai klímacsúcson képviselt amerikai állásponton is annak ellenére, hogy időközben a Környezetvédelmi Ügynökség (EPA) újabb lépést tett az üvegházhatású gázok (GHG) saját hatáskörben történő szabályozása irányába – amelyre jelenleg törvényi lehetősége van – azzal, hogy december elején a rendelkezésre álló tudományos bizonyítékok alapján egészségre ártalmasnak nyilvánította a GHG-kat (köztük a szén-dioxidot). Erre egyébként azért volt szükség, mert a Legfelsőbb Bíróság korábbi döntése értelmében az EPA csak abban az esetben jogosult a GHG-k – szén-dioxidot is beleértve – közvetlen szabályozására, amennyiben azok egészségre ártalmas volta bebizonyosodik. Az EPA szabályozása szakértők szerint a rosszabb lehetőség a mezőgazdaság szereplőire nézve. A bejelentés egyik nyílt célja egyébként éppen az volt, hogy Koppenhága előtt gyorsabb cselekvésre bírja a Kongresszust.



• Tom Vilsack mezőgazdasági miniszter a USDA Foreign Agricultural Service eddigi vezetőjét, Michael Michenert nevezte ki az Egyesült Államok FAO nagykövetévé. Michener új posztja fő kihívásaiként a biotechnológiát, a klímaváltozást és az élelmezésbiztonságot nevezte meg. Az FAS új vezetőjéről később döntenek.



• December végén került nyilvánosságra, hogy a tajvani parlament olyan szabályozást kíván elfogadni, amely BSE-veszélyre történő hivatkozással korlátozná bizonyos amerikai marhahúsfajták bevitelét. A tajvani elnök két éves tárgyalássorozat eredményeképpen 2009 októberében döntött úgy, hogy megnyitja az ország piacát olyan fontos amerikai hústermékek előtt, mint a csontot tartalmazó marhahús és a darált hús. A parlament által tárgyalt törvényjavaslat az elnök ezen döntését kívánja felülírni. Amerikai részről aggodalmuknak és csalódottságoknak adtak hangot az eset kapcsán. Amennyiben a parlament a tárgyalt javaslatot elfogadja, úgy az valószínűleg az USA-Tajvan szabadkereskedelmi tárgyalások folytatása előtt is komoly akadályt fog képezni.



• Az USDA december közepén nyilvánosságra hozta, hogy a tejtermelők egyszeri közvetlen támogatásban részesülnek a 2010-es költségvetési törvényben jóváhagyott 290 millió dolláros program (Dairy Economic Loss Assistance Payment – DELAP) keretein belül.



• Az USDA 2009. decemberi adatai alapján a minisztérium az elmúlt évben összesen 8,2 millió dollár értékben finanszírozott 91 tengerentúlra irányuló mezőgazdasági promóciós projektet, melyek célpiacai fejlődőképes, alacsony vagy közepes jövedelmű országok voltak. A támogatást többek között technikai segítségnyújtáshoz és kapacitásépítéshez lehetett felhasználni.





Dr. Tóth Attila

Forrás: www.fvm.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?