Rövidhírek Kanadából

Agro Napló

 

• A Kanadai Statisztikai Hivatal adatai szerint az elmúlt évben rekordmennyiségű – 9,1 millió gallon, mintegy 34 millió liter - juharszirupot állítottak elő Kanadában 353 millió kanadai dollár értékben. Mindez 85,7 %-kal haladja meg az elmúlt évi termelést, és 1,8 millió gallonnal az eddigi rekordévet (2000). A kiemelkedő termelés elsődleges oka szakértők szerint a kedvező időjárás volt. A kanadai méztermelés 2009-ben stagnált; a 64, 8 millió fontos össztermés – mintegy 29 millió kilogramm – hajszállal maradt el az előző évtől, és 105 millió dollárnyi bevételt jelentett.



• A Szövetségi Mezőgazdasági Minisztérium bejelentette, hogy 27 millió dollárral járul hozzá a decemberben Koppenhágában létrehozott Global Research Alliance on Agricultural Greenhouse Gases elnevezésű testület működéséhez.

• A Kanadai Marhahús Exportszövetség (Canadian Beef Export Federation) szerint a kanadai exportőrök számára kiváló lehetőség, hogy Argentína exportkorlátozást vezetett be a marhahús tekintetében. A Szövetség szerint Oroszországon kívül különösen az EU piaca kecsegtet jó esélyekkel, ahol a fogyasztók hajlandóak prémiumot fizetni a jó minőségű kanadai marhahúsért.



• A kínai hatóságok december elejétől megszüntették a H1N1-re történt hivatkozással a kanadai sertéshúsra vonatkozó importkorlátozást, azonban továbbra is fenntartják élősertés esetében. Megjegyzendő, hogy a piacnyitást jelentős, magas szintű lobbitevékenység előzte meg kanadai részről.





Dr. Tóth Attila

Forrás: www.fvm.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?