A világpiacon nem rúgunk labdába

Agro Napló
Nem zártak jó évet a gabonatermesztők sem. Hiába felezte le a termést az aszály, a gabonaárak nem tükrözték ezt. Az ágazatot a Pannon Búza program frissítheti fel. Ezek az elmúlt év legfontosabb eseményei. A Gazdakör Vancsura Józseffel a Gabonatermelők Országos Szövetségének (GOSZ) elnökével tekintett vissza 2009-re.

 

- Hogyan lehetne értékelni a gabonatermesztők szempontjából a 2009-es évet?



- Minden év nehéz a gabonatermesztés szempontjából, de a 2009-es év a szélsőségessége miatt volt rendkívül nehéz. Egyik gabonatermesztőnek, ahol volt eső, jó termése volt, a másiknak nem. Az országos aszály miatt jóval kevesebb termés termett, mint amit egy termelő elvár. A kevesebb termés miatt, azt gondoltuk, hogy az ár magasabb lesz. Az elmúlt 30 év tendenciái alapján erre lehetett számítani. Ez mára megváltozott. A gazdasági válság begyűrűzött, a piac lanyhult, nem kereste senki a mi terményeinket, és ez, bizony nagyon nagy fejtörést okozott minden gazdálkodónak. Nagyon-nagyon megviselt bennünket. Ugyanebben az időszakban a hiteleket is eltörölték. Voltak olyan pillanatok, amikor, majdnem hogy fizetésképtelen lett elég sok gazdálkodó. Ezek ellen megpróbáltunk tenni, több-kevesebb sikerrel átvészeltük ezt az évet. Nagyon nehéz mindegyikünknek, azért, mert a gabona, akárhogy nézzük, élet. Mi így hisszük, és így is van. Ez az élet pedig arra biztat bennünket, hogy csináljuk tovább.



Fogjuk csinálni szívvel-lélekkel, és kemény szakmai tudással. Ennek eredményeképpen megélhetést kell, hogy adjon. Ahhoz, hogy mi ebből a gabonából megéljünk, ahhoz nekünk is sokat kell tennünk, termelőknek. Ezért megcsináltuk a Pannon Búza programot. Úgy hisszük, hogy a Magyarországon előállított búza,a világ legjobb búzája. Ha betartjuk az előírásokat, és olyan audit cégek bírálják a mi tevékenységünket, ahol a nyomon követhetőség, és az élelmiszer-biztonság adott, akkor Magyarország újból elérheti az 50 vagy 100 évvel ezelőtti szintet, és újra keresett cikk lehet a magyar búza a világon.



Azzal tisztában vagyunk, hogy a világpiacon nem rúgunk labdába. Nem mi határozzuk meg az árakat, és nem is az aszály. Nekünk ehhez kell alkalmazkodni, mindent meg kell tenni, nemcsak a Pannon Búza minősítésével kapcsolatban, hanem a termesztés-technológiával kapcsolatban, hogy állandóan legyen eladható búzánk. Mert nem fognak idejönni venni, ha nekünk egyik évben van, a másikban nincs. Ehhez újból pénz kell, finanszírozni, a spájzot telerakni búzával, hogy abban az évben is tudjunk előadni olyan minőséget, amit a vevő kíván. A vevőknek kell termelnünk, és ebből a termelésből kell megélnünk.





- Mit hozhat a 2010-es év?



- Bízunk abban, hogy a piac megmozdul, mint ahogy már decemberre a kukorica is beállt a30 forint körül kilónkénti árra. Reméljük hogy a búzapiac is helyre kerül, és 30 forint feletti árakkal számolhatunk márciusra. A környék konkurens termelőinek lassan elfogynak a készleteik, ez beindíthatja a piacot.



Idén a legjobb minőséggel szeretnénk megjelenni a világpiacon. Ugyan nem vetettünk annyi búzát, mint tavaly, de megtermeljük a megfelelő mennyiséget, egységes minőségben. Sok Pannon Búza fog teremni, ám hogy ezt értékesíthessük, nagyon jó PR és eladási technika kell. A következő tíz évre kell megteremteni a magyar búza jó hírnevét, hogy piacot találjon magának Ez azonban nem egy év munkája lesz. Bízunk abban, hogy 2010-ben jók lesznek az árak, s elkerüljük azt, hogy 20 és 70 forint között ingadozik az ár féléven belül. Olyan árat szeretnénk, amely a bővített újratermelést biztosítani tudja.

Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/a_vilagpiacon_nem_rugunk_labdaba

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?