2024. július 20. szombat Illés

A kötelező minőségi tanúsítvány eltörlése

Agro Napló
2009. december elsején az Orosz Kormány egy olyan rendeletet hagyott jóvá, mely szerint 2010. február 15-től eltörli a korábban kötelezővé tett minőségi tanúsítvány biztosítását bizonyos termékkörök eladása esetén.

 

Ez a rendelet életbelépett, innentől nem kell kötelezően bevizsgáltatni a termékeket államilag akkreditált minősítő laboratóriumokban, elég a gyártó kötelező jellegű tanúsítványát mellékelni, hogy az adott termék megfelel a szabványoknak és előírásoknak. E termékkörök az élelmiszerek, a parfüm és kozmetikai termékek, mosó, fertőtlenítő és tisztítószerek, a házi és kerti rágcsálók, élősködők irtószerei.



A korábbi rendeletet - mely szerint a termékeket eddig kötelező jelleggel be kellett vizsgáltatni állami szervek laboratóriumában és csak azután kerülhettek kereskedelmi forgalomba - 1993-ban hozta az akkori kormány a 90-es években beözönlő nem minőségi termékek kontroll alatt tartása érdekében. A lépés akkor sikerrel járt, kellő mederbe terelték az importot, erőteljesen lecsökkentve a nem megfelelő termékek számát.



Alexej Mednyikov a Roszteszt (Orosz Állami Minősítő Intézet) igazgatója azzal indokolja a kötelező jellegű engedélyezés (szertifikálás) megszüntetését, hogy egyrészt a folyamat túl hosszadalmas volt, és komoly anyagi áldozatokat igényelt a gyártó részéről, másrészt szinte gombamód szaporodtak el a fiktív szertifikáló ügynökségek, akik még laboratóriummal sem rendelkeztek, de az általuk nem is látott termékre jó pénzért szó nélkül kiadták az ún. „megfelelési tanúsítványt”. Bár a kormány által hozott határozat okait Mednyikov megmagyarázta, maga is megvallja, hogy az orosz piac még nem kész a kötelező minőségi tanúsítvány megszüntetésére a felelősség alacsony mivolta és a hamisított, nem minőségi csempészáruk nagy száma miatt.



A bevezetésre került rendszer elvileg az európai gyakorlatot próbálja követni, ahol már régóta magas-színvonalú a termékkibocsátók felelősségérzete a termék minősége iránt, és kellőképpen elrettentők a büntetési tételek is. Oroszországban egyelőre egyik sem jellemző, a magánszemélyre kiszabható büntetés maximum 1-2 ezer rubel (6-12 ezer Ft.), de a vállalatokra is csak 10 ezer rubel. A most bevezetett rendelet szerint a gyártó által biztosított kötelező jellegű tanúsítvány (öndeklaráció) hiányát a Roszpotrebnadzor (Orosz Fogyasztói Főfelügyelet) szintén nem büntetné szigorúbban, mint 20-30 ezer rubel, ami egy vállalat költségvetésében szintén nevetségesen alacsony összeg.



A rendelet megjelenését élesen ellenzik a fogyasztóvédő szervezetek, szerintük beláthatatlan hatással lesz az orosz forgalomban jelenlévő termékekre. A minőség különösen a piacon forgalmazott áruk esetében lesz szinte teljesen kontrollálhatatlan, hisz sem a piaci ellenőrök, sem a járványügyi szakemberek nem rendelkeznek mozgó laboratóriumi eszközökkel. 





Kenedi Ákos

 

Forrás: www.fvm.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?