2024. július 20. szombat Illés

Mezőgazdasági gépek minőségi cseréjét szolgáló roncsprogram Romániában

Agro Napló
Mihail Dumitru román mezőgazdasági miniszter és Borbély László környezetvédelmi és erdészeti miniszter közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy 2010. március 1-től kezdetét veszi a "traktor roncsprogramnak" elnevezett intézkedéssorozat, amelynek célja a romániai mezőgazdasági géppark megújítása. A program részletein már két éve dolgoznak, financiális okokból azonban eddig még nem tudták bevezetni. Elsősorban traktorok, kombájnok cseréjére és egyéb mezőgazdasági erőgépeket cseréjét kívánják elősegíteni.

 

A környezetvédelmi tárca által erre a célra elkülönített összeg 100 millió lei. Szakemberek becslése szerint traktor és egyéb mezőgazdasági erőgépekből kb. 250.000 db van jelenleg mezőgazdasági vállalkozások tulajdonában Romániában, de legalább 700.000 db új gépre lenne szükség a közeljövőben. A jelenleg rendelkezésre álló összeg a meglévő 250.000 mezőgazdasági munkagépből mintegy 6000 db cseréjére elegendő. A munkagépek ára 15.000 eurótól 130.000 euróig terjed, a minisztériumok által jóváhagyott összeg (leadott gépenként maximum 17.000 lei, azaz 4200 Euró) csupán a kisebb teljesítményű gépek cseréjéhez nyújt jelentősebb támogatást.



A tulajdonosoknak a cserénél leadott gépeknél számlával, illetve egyéb hitelt érdemlő módon (adásvételi szerződést, csereszerződést stb.) bizonyítani kell, hogy a traktor vagy munkagép saját tulajdonukat képezi.



A program keretében hazai gyártású mezőgazdasági munkagépeket, de külföldi gépeket is meg lehet vásárolni.



A támogatás összegének alacsony volta, valamint a csere egyéb feltételei miatt a program bejelentése nagy ellenkezést váltott ki a termelőkből, hiszen annak feltételeit nagyon kevesen tudják teljesíteni. A régi, elavult traktorok tulajdonviszonyai rendezetlenek, hiszen sok esetben a termelőszövetkezetek feloszlásakor természetben kapták meg a gazdák részüket, amiről papír nem minden esetben született. 



Dr. Szabó József Andor

 

Forrás: www.fvm.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?