2024. július 20. szombat Illés

Mi van a kosaradban: biotermékek-minőség

Agro Napló
A Regionális Környezetvédelmi Központ Magyar Irodája kommunikációs kampányában most a biotemékek kontrolljával és értékesítésével foglalkozik.

 

Valóban bió?



Ahhoz, hogy ma Magyarországon egy termelő „bio-gazda” lehessen, és termékeinek csomagolására rátehesse az ezt igazoló logót, ahhoz egy sor, nagyon szigorú jogszabályi előírásnak és kritériumrendszernek kell megfelelnie, illetve költenie kell a cím elnyeréséhez.. Magyarországon ezt a minősítési és ellenőrzési procedúrát a „Biokontroll Hungária Kht. végzi. A tanúsítvány elnyerése után a szervezet minden évben további ellenőrzéseket tart, hogy biztosítsa a biztonságát és hitelét a tanúsítványnak. Ha tehát egy termék csomagolásán megpillantja a Biokontroll Hungária hivatalos jelölését: Ellenőrizte: HU-ÖKO-01 (biokontroll), akkor biztos lehet benne, hogy a termék, amit megvesz, teljesítette ezeket a szigorú előírásokat, amelyek ahhoz szükségesek, hogy biotermék lehessen.





Hol kaphatók a biotermékek?



Ma már, köszönhetően az egyre több környezet és egészségtudatos vásárlónak, számos helyen vásárolhatunk ökológiai gazdálkodásból származó terméket. Vidéki nagyvárosokban és Budapesten már számtalan biotermékekre szakosodott bolt nyílt, ahol képzett eladók szükség esetén, tanácsokkal tudják segíteni a vásárlókat. A Messzelátó Egyesület gondozásában készült egy ún. ökotérkép, amely bárki számára elérhető, és amelyen fel vannak tüntetve a bioboltok elérhetőségei is.



Az elmúlt évtizedben a megnövekedett igényekre reagálva biopiacok nyíltak országszerte, ahol kimondottan biotermelőktől tudunk vásárolni. A biopiac online internetes oldalon fel van tüntetve az ország összes biopiaca, nyitvatartási idővel, pontos helyszínnel.

 

Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/mi_van_a_kosaradban_biotermekek-minoseg

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?