2024. július 20. szombat Illés

Új rendelet az állateledelek és takarmányok ellenőrzésének szigorításáról

Agro Napló
Az új rendelet tervezetét a hétvégén tette közzé a Kínai Államtanács megvitatás céljából. A rendelet célja az, hogy javítsák az állategészségügy helyzetét, valamint visszaállítsák az emberek élelmiszerbiztonságba vetett bizalmát.



A rendelet az importőröket is birsággal sújtja (50 000 RMB, kb. 4700 euró), amennyiben kiderül, hogy az általuk forgalmazott állateledel vagy takarmány meg nem engedett adalékanyagot tartalmaz, mint például hús vagy csont a kérődző állatok takarmányában.

A rendelet kötelezi a vállalatokat termékeik azonnali visszahívására, ha észlelik, hogy termékükben az emberre vagy állatra káros anyagot mutatnak ki abban. Ez azért fontos elem, mivel a 2008-as melemin botrány után a szennyezett tejport nem foglalták le, hanem takarmányüzemeknek értékesítették azt.

A tervezet korlátozná a külföldi forgalmazókat, mely szerint külföldi cég vagy annak leányvállalata nem forgalmazhatna ilyen termékeket még kínai ügynökön keresztül sem.

Új elem a tervezetben, hogy csak a tej illetve tejtermékek lesznek megengedettek adalékanyagként, mint állati eredetű anyagok.

A tervezetre a véleményeket március 15-ig várja az államtanács jogalkotási irodája.





Bíró István

 

Forrás: www.fvm.hu



Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?