2024. július 20. szombat Illés

A haszon még várat magára

Agro Napló
Tószeg határában a gyenge minőségű földjeinek egyrészét energiafűvel hasznosítja Szabó Imre. A Tisza árterében a gyakori kiöntések miatt nagy kockázattal jár a növénytermesztés. Ezért ott a szántók egy részén erdőket telepítenek. Ezek haszna egyben, évek múltán jelentkezik. Szabó Imre azonban az évekkel ezelőtt ígéretesnek induló energiafű-termesztést is felvállalta.

 

- Égetőművekbe viszik, általában Visontára, vagy pelletet készítenek belőle – mondja a gazda. - Esetenként nehezebben megy az értékesítése, olyankor takarmányként, vagy egyéb módon próbálja az ember értékesíteni. Reméljük, hogy amikor a szalmatüzelésű erőművek megépülnek, akkor nagyobb kereslet lesz iránta. Én azért választottam, mert így a gyengébb minőségű földeket is hasznosíthatom, hiszen ezekben kukoricát, meg egyéb, igényesebb növényt nem nagyon lehet termelni, ez viszont szépen díszlik benne.



- Rendelkeznek a termesztéshez szükséges gépekkel?

- Részben vagyunk felkészülve az energiafű termesztésére. A vetést meg tudjuk oldani. Részben a betakarítást is, tehát a kaszálást. A rendsodrózást, bálázást meg az összerakást, azt bérmunkában szoktam elvégeztetni. Elég költséges játék, hogy őszinte legyek.



- Ha az energiafű hosszabb távon nem váltaná be a hozzá fűzött reményeket, mit kezdene ezzel a területtel? Vagy lekötötte magát?

- Öt évre szóló szerződésem van. Ha pedig nem válik be, akkor kiszántjuk, és megpróbáljuk szántóként hasznosítani, de mint már említettem, nem sok mindent lehet rajta termelni.



- Úgy tudom, hogy erdőt is telepített korábban.

- Eddig összesen 80 hektárnyi nemes nyárt és fűzt telepítettünk az ártérbe. Ez is kényszermegoldás volt, mert az árvíz folyamatosan elöntötte azokat a területeket és más hasznosításra nem nagyon nyílt lehetőség. Most az egész ártér víz alatt van.

- Az ottani szántók is?



- Igen. De a szántókkal nem csináltam semmit, mert számítottam rá, hogy kijön a víz. Még el kell telni vagy 2 hónapnak, hogy ott is megkezdhessük a munkát. Mindenesetre mindig reménykedünk, hogy a következő év jobb lesz, mint amit mögöttünk hagytunk – mondta befejezésül Szabó Imre.



Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/a_haszon_meg_varat_magara

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?