2024. július 20. szombat Illés

Az Olasz Államtanács GMO termesztést engedélyező döntése

Agro Napló
A február elején született meg az olasz Államtanács[1] azon döntése, mely szerint a Mezőgazdasági, Élelmiszeripari és Erdészeti Minisztériumnak 90 napja van arra, hogy elhárítsa valamennyi, a GMO kukorica termesztése útjában álló akadályt, akkor is, ha a koegzisztenciára vonatkozó tartományi szintű szabályozások nem léteznek. A tíz évig tartó jogi huzavona után hozott döntés gyökeres változást hozhat az olasz mezőgazdaság számára.

 

Luca Zaia mezőgazdasági miniszter nem adja meg magát, azonnal kijelentette, hogy tovább kíván harcolni és minden szinten és fórumon fellebbezni fog a döntés ellen. „Az igazi kihívás a nyomon követhetőség és az eredetvédelem. Nem szabad a vetőmagvakat a multinacionális cégeknek átengedni” hangoztatta.



Az Államtanács ítélete a Futuragra („Jövő Mezőgazdasága”) szövetséghez tartozó 400 gazda által a GMO kukorica termesztésének lehetővé tételét kérvényező beadványára született. Az Államtanács a érvelése a következő: a tartományok nem vesznek részt az engedélyezési eljárásban, ami teljes egészében állami kompetenciába tartozik. Tehát, egy GMO vetőmag európai katalógusba történő felvétele, - ami azt jelenti, hogy megfelel a biztonsági követelményeknek -, érvényes valamennyi EU tagországban. A GMO növények termesztésének engedélyezésére vonatkozó kötelezettséget nem függeszti fel az a tény, hogy tartományi szintű koegzisztenciára vonatkozó szabályozás még várat magára (erről bővebben a 2010. január 28-i „Újranyitották a GMO vitát Olaszországban” című cikkben) A felsorolt pontok alapján a bírák 90 napban határozták meg a mezőgazdasági minisztérium engedélykiadásának határidejét. A határozatot egyébként a Régiók Tanácsának elnapolására vonatkozó döntése után, gyakorlatilag arra „válaszként” hozták meg.



A pereskedés 2006-ban kezdődött, amikor a Futuragra elnökhelyettese, egy friuli kukoricatermesztő megelégelte a bizonytalanságot és elmarasztalta Olaszországot, amiért "megtiltja az európai katalógusba bejegyzett GMO kukorica termelését". Első körben, a közigazgatási bíróságon a termelők elvesztették a pert, mert a bíráskodók elfogadták a mezőgazdasági minisztérium azon érvelését, hogy amíg nincsenek meg a tartományi jogszabályok a koegzisztenciáról, addig nem adja ki az engedélyt. Ezután fellebbeztek a termelők az Államtanácsnál, ahol az előbb ismertetett döntés született.



A Confagricoltura elnöke, Federico Vecchioni (aki évek óta a GMO lobbi élére állt, és lépten nyomon pro-GMO elveit hangoztatja) szerint „véget ért az a paradox állapot Olaszországban, mely megengedte az GMO kukorica és szója importját és az azokból származó termékek felhasználását, ugyanakkor megtiltotta a termelőknek az innovációhoz férést. Olaszország kukoricatermelése 9 millió tonna, szójatermelése kb. 500 ezer tonna, míg az összkereslet kukoricából 11,2 millió tonna, szójából pedig 2,2 millió tonna. Tehát a szójának kb. 80%-át importálja, melynek nagy része Dél-Amerikából származó GMO szója, a kukoricából pedig 15%-ban szorul importra.” Zaia korábbi (január végi) sajtótájékoztatóján a kukoricára vonatkozóan hasonló adatokat ismertetett, de a szója kereslettel kapcsolatban azt mondta, hogy Olaszország gyakorlatilag önellátó. A különbség „csak” az, hogy Zaia a GMO mentes szójáról, Vecchioni pedig az összes szója felhasználásról beszélt.





Luca Zaia mezőgazdasági miniszter kétli, hogy a GMO vetőmagvak irányváltoztatást hoznának. A miniszter lehetetlennek véli a GMO növények termesztését a koegzisztenciát szabályozó jogszabályok megléte nélkül, melyeket viszont csak a tartományokkal való egyeztetéssel lehet kidolgozni.



Sergio Marini, a Coldiretti agrár érdekvédelmi szervezet elnöke kijelentette, hogy az engedélyezés esetén népszavazást kezdeményeznek, „hogy megvédjék az állampolgárok és a gazdák azon sérthetetlen jogát, hogy az ország területét GMO-mentesnek megőrizzék”.



A CIA, harmadik nagy agrár érdekvédelmi szövetség elnöke, Giuseppe Politi szerint az Államtanács döntése elhamarkodott és az olasz polgárok által kinyilvánított akarattal ellentétes (Egy mostani felmérés szerint az olaszok 74%-a utasítja el a GMO termékeket).

Az Államtanács munkájában a tartományok nem vesznek részt, ezért ezek most jogaikat követelik a döntéshozatalban. GMO ellenes pajzs életre hívását és a már kidolgozott, a tartományok irányelveit tartalmazó dokumentum elfogadását sürgetik.



________________________________________

[1] Az Államtanács (olaszul Consiglio di Stato) egy jogi-közigazgatási tanácsadó testület, és a közigazgatás jogszerű működését hivatott biztosítani Olaszországban. A tanács valamennyi közigazgatási hatóság törvényes felügyeletében illetékes, kivéve, ha valamelyik hatóságnak nincs mérlegelési jogköre, ebben az esetben a polgári jog szabályai lépnek érvénybe.







Dr Hamar Balázs

 

Forrás: www.fvm.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?