2024. július 20. szombat Illés

Komplex energetikai beruházás indul Beszterecen

Agro Napló
Hónig Péter közlekedési, hírközlési és energiaügyi miniszter jelenlétében tették le Beszterec község külterületén egy biobrikett gyártó és faapríték előállító komplex gépsor, valamint egy kapcsoltan hő- és villamosenergia előállítására alkalmas biomassza kiserőmű alapkövét.

 

Az eseményen részt vett Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára, bioenergetikai miniszterelnöki megbízott is. Az együttesen több mint 3 milliárd forint értékű beruházásokhoz a befektetők 655 millió forintos támogatást nyertek el a Környezet és Energia Operatív Program pályázatán.



A beruházásokat egy jellemzően mezőgazdasági érdekeltségű cégeket összefogó vállalatcsoport valósítja meg. A most elindított két projekt közül idén egy éves szinten 4 000 tonna biobrikettet, és 20 000 tonna erőművi tüzelőanyagot előállító brikettáló üzem valósul meg, míg 2011-re várható egy közel 3 MW villamos- és 12 MW hőteljesítményű biomassza tüzelésű kiserőmű felépítése.

Mindkét beruházás esetében alapanyagként a környéken fellelhető, eddig hasznosítatlan anyagokat (fatuskók, metszési hulladékok, szalma, stb.) dolgozzák fel, így juttatva plusz bevételi forráshoz a mostanában különösen nehéz helyzetben lévő helyi termelőket.





A költségekhez a Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) keretén belül nyertek pályázati forrásokat a beruházók. A biomassza tüzelőanyagra alapozott, magas hatásfokú kapcsolt hő- és villamosenergia-termelést megvalósító kiserőmű létesítésére 500 millió forintot, míg a biobrikett gyártó és faapríték előállító komplex technológiai gépsor telepítésére 155 millió forint támogatást kapott a vállalatcsoport.

A cégcsoport távlati célkitűzéseibe is illeszkednek a most indított projektek. Ezek között szerepel egy bioetanol üzem felépítése, amely számára a szükséges hő- és villamos energiát a biomassza tüzelésű kiserőmű fogja biztosítani. Ennek az együttműködésnek köszönhetően az erőművel kimagasló hatásfok érhető el, miközben a bioetanol üzem energiaigénye teljes egészében megújuló energiaforrásból fedezik majd. A projektek egymásra épülésükkel megfelelnek az EU bioetanollal kapcsolatos célkitűzéseinek, melyek egyértelműen a minél nagyobb mértékű szén-dioxid megtakarítást irányozzák elő. A bioetanol üzem számára szükséges alapanyagot - a kukoricát - a tervek szerint egy mintegy 60 termelőből álló közösség biztosítja majd.



A társaság által 2009-ben felépült baktérium-trágya üzem szintén a komplexum része lesz. Az erőműhöz mint hő- és villamos energiafogyasztó, a bioetanol gyárhoz, mint a kukorica előállítás káros környezeti hatásait csökkentő létesítmény fog kapcsolódni.

Hónig Péter az eseményen tartott köszöntőbeszédében kiemelte: az energetikai előnyök mellett a beruházások várhatóan a régió gazdasági és foglalkoztatási helyzetén is javítanak majd. Az ilyen beruházások kiemelten fontosak a mostanihoz hasonló, gazdaságilag nehezebb periódusokban, hiszen gyakorlati példát mutatnak arra a köztudott tényre, hogy a válságból csak előrefelé, fejlesztéssel lehet hatásosan, hosszú távon kimenekülni - tette hozzá a miniszter.



Gőgös Zoltán köszöntőjében hangsúlyozta: a besztereci beruházás olyan komplex kistérségi modellt jelent, amely mind az agrárium egésze, mind az itt élők számára valódi gazdasági, társadalmi és vidékfejlesztési többletértéket eredményez. A vidéki életminőség látványos és stabil javítása a földművelési tárca és a kormány kiemelt célkitűzése - mondta az államtitkár. 

OrientPress

Forrás: http://www.fataj.hu/2010/02/234/201002234_BiomasszaEromuBeszterecen.php

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?