Aszály és vízhiány konferencia

Agro Napló
A vízpolitika., a spanyol EU elnökség öt kiemelt környezetvédelmi prioritásának egyike. Spanyolország prioritásként kezeli a vízi erőforrások kezelésére vonatkozó közös stratégia kidolgozását, melynek kiemelt figyelmet kell szentelnie a vízhiányos- és aszályhelyzetek kezelésére.

 

Spanyolország a víz keretirányelv végrehajtását célzó közös stratégia vízhiány és aszály szakértői csoport társelnökeként a soros EU elnökség keretében a Vízhiány és Aszály “Út az éghajlatváltozáshoz történő alkalmazkodás felé” címmel 2010. február 19-20. között Madridban nemzetközi konferenciát hívott össze. A konferenciát a Környezet-, Vidék- és Tengerügyi Minisztérium szervezte. A madridi Kongresszusi Központban rendezett eseményen közel 700 fő vett részt.



Az eseményen többek között felszólalt Elena Espinosa környezet-, vidék- és tengerügyi miniszter, az Európai Bizottság részéről Karl Falkenberg, Környezetvédelmi Főigazgatóságának vezetője és Gustaaf Borchardt igazgató.



Elena Espinosa hangsúlyozta, a hagyományosan vízhiánnyal és aszállyal sújtott területek tekintetében a rendelkezésre álló klimatikus modellek a vízciklus jelentős módosulását vetítik előre, emellett eddig nem érintett zónák is veszélybe kerülhetnek. Felelős politikára van szükség annak érdekében, hogy az éghajlatváltozás várható hatásai áttekintésre kerüljenek és a rövid, közép- és hosszú távú intézkedések kidolgozásra kerüljenek. Spanyolország folytatja a 2000-ben elfogadott víz keretirányelv nemzeti jogrendbe történő átültetését, az intézkedéseket tartalmazó tervek elfogadását. A Különleges Aszály Tervek 2007-ben kerültek jóváhagyásra. Az aszály hatásainak enyhítésére került kialakításra az ún. Nemzeti Aszály Megfigyelő Állomás (ONS).



Az Unió a Földközi tengerért (Mediterrán Unió) együttműködés keretében végzett munka egyik célja a Földközi-tengeri Vízügyi Stratégia elfogadása. Ezen stratégia a technológiai transzfer és a kapcsolódó ismeretek átadását könnyítené meg a mediterrán térség országai között. A téma kapcsán 2010. áprilisában Barcelonában miniszteri konferenciát tartanak.



Josep Puxeu államtitkár kiemelte, a klímaváltozás megkérdőjelezhetetlen valóság, a Föld megóvása kötelezettség, a gazdasági válság nem szolgálhat kifogásként.



Marta Moren a spanyol tárca vízügyi főigazgatója a konferencia alatt kidolgozott következtetéseket elemezte:

• a vízhiány és az aszály számos európai régió szempontjából jelentős problémát jelentenek, bár ezek elkerülhetetlenek hatásuk és következményeik jelentős mértékben enyhíthetőek;

• az új KAP a hatékonyabb és fenntarthatóbb mezőgazdasági vízfelhasználást segítheti elő;

• a vízgyűjtő gazdálkodási tervek a helyes vízgazdálkodás nélkülözhetetlen eszközei;

• európai szinten egy korai aszály veszélyjelző rendszer létrehozása szükséges, amely lehetővé teszi ezen helyzetek enyhítését célzó intézkedéseit tartalmazó programok elindítását;

• a víz keretirányelv 2012-ben esedékes felülvizsgálata kiváló lehetőséget jelent abból a szempontból, hogy az aszályok nagyobb teret nyerjenek a közösségi szabályozásban.

Gustaaf Borchardt rámutatott, az OECD előrejelzése szerint 2030-ra 3,9 milliárd ember él majd aszállyal sújtott területen. Az elmúlt évtizedek közös Uniós munkájának köszönhetően a vízkorlátozások és a gyenge vízminőség nem okoznak gondot a világ más régióiban. A főigazgató jelezte, a tagországoknak 2010. március 22-ig kell hivatalosan benyújtaniuk a vízgyűjtő gazdálkodási terveiket.



A mezőgazdaságnak, mely a vízfelhasználás kétharmadáért felel hozzá kell járulnia a megkezdett folyamathoz. A fejlesztések az Uniós vidékfejlesztési és a regionális alapokból finanszírozhatóak.



A konferencián elfogadott következtetések a Környezetvédelmi Miniszterek Tanácsa elé kerülnek.



Az esemény hivatalos honlapja: www.conferenciasequia.es



További hasznos információ:  víz keretirányelv magyar honlap: www.euvki.hu



European Drought Observatory (Joint Research Centre): http://edo.jrc.ec.europa.eu



Spanyol szaktárca honlapja: www.marm.es 





Szentmáry Tamás

Forrás: www.fvm.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?