Az orosz Tejtermelők Nemzeti Szövetségének első kongresszusa

Agro Napló
2010. március 3-án Moszkvában a President Hotelben megrendezésre került az orosz Tejtermelők Nemzeti Szövetségének (Szojuzmoloko) első kongresszusa. A rendezvény szervezője az orosz Tejtermelők Nemzeti Szövetsége és az Oroszországi Föderáció Mezőgazdasági Minisztériuma volt. Az Oroszországi Föderáció több mint 60 szubjektumából 500 delegált érkezett.

 

A megnyitóbeszédet Andrej Danyilenko, az orosz Tejtermelők Nemzeti Szövetsége igazgatótanácsának elnöke mondta el. A konferencia színvonalát jelenlétével emelte, és felszólalt Viktor Zubkov első miniszterelnök-helyettes, Jelena Szkrinnyik mezőgazdasági miniszter, Valentyin Gyenyiszov, a Duma Agrárbizottságának elnöke, Gennagyij Gorbunov, a Föderációs Tanács Agrár- és Élelmezésügyi Bizottságának elnöke, Andrej Klepacs, az orosz Gazdaságfejlesztési Minisztérium miniszterhelyettese és a Rosszelhozbank elnökhelyettese, Arkagyij Kulik.



A kongresszus egyik fő napirendi pontja, nevezetesen a Szojuzmoloko és egy másik, a tejfeldolgozókat képviselő Molocsnij Szojuz - Tejiparosok Szövetsége (a tejfelvásárlás 25%-át lefedő szervezet) között létrehozandó egyezmény aláírása nem valósult meg, a termelők és a feldolgozók nem tudtak megegyezni az idei évre vonatkozó, mindkét fél által kötelezően betartandó tejfelvásárlási árról. Míg a tejtermelők ragaszkodnak a minimum 11 Rbl/liter (1 Rbl- 6,6 Ft.) árhoz, addig a feldolgozók egész éves átlagban csak 8 rubel körüli árat tudnak vállalni. E tárgykörben még a rendezvényen is polémia alakult ki, a két szervezet vezetője a végletekig ragaszkodott álláspontjához. A Molocsnij Szojuz elnöke, Vlagyimir Labinov kifejtette, hogy a 11 rubeles ár csak az egész évben jól teljesítő, stabil minőséget biztosító termelőknél lehetséges. (ezek az összes tejtermelő 25-30%-át képezik) Ez is csak akkor elképzelhető, ha éves, rögzített szerződésben biztosítják a feltételeket, ugyanis az áprilistól júniusig tartó ún. „magas-termelésű szezon” idején roppant nagy volumenű dömpingtermelés terheli a piacot. Amennyiben a termelők ragaszkodnak a 11 rubeles árhoz, ez óhatatlanul az összes tejtermék árának emelését fogja okozni minimum 20%-os mértékben.



A vitában mind Zubkov első miniszterelnök-helyettes, mind Szkrinnyik miniszter a tejtermelők védelmére kelt, a 11 rubeles ár alatt csak veszteséget lehet termelni, tehát ragaszkodni kell ehhez a minimumárszinthez. Zubkov szerint amennyiben a feldolgozók nem változtatnak álláspontjukon, úgy azt érik el, hogy az állam a termelők által létrehozandó feldolgozóüzemek létesítésére fogja tejtámogatásának nagy részét (ez idén 20.6 milliárd Rbl.!) fordítani. Elmondása szerint az 500 tonna/nap kapacitású üzemek felépítése nem okoz különösebb gondot, a termelési kooperációk gyors ütemben tudnak ilyen nagyságrendű üzemeket létrehozni, kellőképpen megingatva a nagy tejkorporációk eddigi stabil piaci helyzetét.





Kenedi Ákos

 

Forrás: www.fvm.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?