Wen Jiabao beszéde a parlamentben

Agro Napló
Március 5-én reggel 9 órakor megkezdte munkáját a Kínai Népi Gyűlés (parlament) 11. ülésszakának 3. gyűlése a pekingi Népi Gyűlés épületében. Az első felszólaló a miniszterelnök volt, aki ismertette a kormány célkitűzéseit a 2010-es évre.

 

Főbb célok:

a.A GDP növekedése 8%

b.9 millió új munkahely teremtése a városokban

c.A regisztrált munkanélküliek számának 4,6% alatt tartása

d.3%-os infláció

e.A költségvetés egyensúlyi helyzetének javítása

f.A fenntartható fejlődés és a gazdasági átalakítás hangsúlyozása



Államháztartási hiány:

A deficit várható összege 1,05 billiárd yuan, melyből 850 milliárd a központi kormányzat deficitje, 200 milliárd pedig a helyi kormányzatoké



Hitelezés:

A hitelállomány várható mértéke 7,5 billió yuan.



Foglalkoztatáspolitika:

A központi kormány 43,3 milliárd yuant tervez új munkahelyek teremtésére, nagy hangsúlyt fektetve a friss diplomások, a vidékről a városokba bevándorolt munkások, valamint a leszerelt katonák helyzetének megsegítésére.



Ingatlanpiac:

A központi kormányzat eltökélt abbéli szándékában, hogy megfékezi a néhány nagyvárosban meredeken emelkedő ingatlan árakat, és kielégíti a lakosság alapvető lakásigényét, ezen felül pedig mindent meg fog tenni, hogy megakadályozza a törvénytelenségeket, például a földek spekulatív üresen hagyását, az ingatlanhalmozást vagy az árspekulációt.



Mezőgazdaság:

A központi kormányzat 133,5 milliárd yuant különít el a mezőgazdaság direkt támogatására, mely 6,04 milliárd yuannal több a tavalyinál.

Tudomány - Technológia:

Kína mindent el fog követni az alapkutatások és a csúcstechnológiák kutatásának támogatásáért, különös tekintettel a biológiai, nanotechnológiai, kvantum ellenőrzési, informatikai, klímaváltozással kapcsolatos, űrkutatási és tengerkutatási projektekre.



Szociális háló

A kormány folytatja a nyugdíjrendszer kiépítését, melytől azt várja, hogy az év végére a vidéki lakosság 23%-át sikerül bevonni.



Egészségügy:

A kínai kormány folytatja az egészségügyi alapellátás támogatását a munkanélküli városi lakosság körében, és az új típusú vidéki közösségi egészségügyi ellátó rendszer kiépítését, melyhez a fejenkénti támogatás összegét 50%-kal megemelte, amely így 120 yuan/ fő lett. Ennek megfelelően fog emelkedni az egyéni hozzájárulások összege is.



Klímaváltozás elleni küzdelem:

a.Low-carbon technológiák fejlesztése

b.Alacsony szén-dioxid kibocsájtású ipari rendszerek létrehozására való törekvés

c.A nemzetközi klímaváltozási együttműködés folytatása

d.Az energia megtakarítási kapacitás kb. 80 millió tonnányi szénnek megfelelő mértékkel



A miniszterelnöki beszédben szó esett még a honvédelemről, Tibet és Újgúria kérdésköréről, valamint Hongkongról és Makaóról. Wen Jiabao Tajvannal kapcsolatban kiemelte, hogy a szárazföldnek folytatnia kell a kapcsolatok erősítését, melynek végső célja a békés újraegyesítés. Ennek érdekében elősegítik az arra alkalmas vállalkozások tajvani befektetéseit, és olyan gazdasági együttműködési mechanizmus létrehozásán dolgoznak, mely gazdasági együttműködési keret-megállapodás alapján mindkét fél részére előnyös feltételeket teremt 



Bíró István

 

Forrás: www.fvm.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?