Jó bort termelni önmagában nem elég

Agro Napló
Közös szlovén-magyar turizmust fejlesztő programot indított a Veszprémi Egyetem Keszthelyi Georgikon Kara és a szlovén Mezőgazdasági és Erdészeti Hivatal. Elsősorban az aprófalvak lakóinak életmódját és hagyományos termékeit mutatják be a vidékükre érkezőknek.

 

Jó bort termelni, finom ételeket készíteni önmagában nem elég. Ez a gondolat többször is megfogalmazódott a keszthelyi projektegyeztető tanácskozáson. Az uniós támogatással létrejött szlovén-magyar együttműködés a Mura, Dráva és Zala folyó térségében élő magyar és szlovén termelők érdekében indult. A falusi turizmust olyan színvonalra szeretnék emelni, amellyel egyre több látogatót csábíthatnának a térségbe.



- Terveink szerint közös reklámanyagot és közös megjelenést akarunk biztosítani nekik – avat be terveikbe Kocsis László, a Pannon Egyetem Georgikon Kar dékánhelyettese. - Ezáltal elősegíthetnénk azt, hogy az aprófalvas Zala és a Mura-mente közösen tudjon fellépni, és boldoguljon a jövőben. Mert ez a vidék tele van gondokkal. Az egyik legnagyobb, hogy a vidéki népesség elöregszik, a fiataloknak pedig nem attraktív az a tevékenység, ami ezen a vidéken zajlik. Azt szeretnénk valami módon megmutatni, hogy ezt lehet korszerűen is művelni.



Ezt oktatási programokkal biztosítják az érdeklődő termelőknek, akik idegen nyelvek tanulásán túl a tevékenységükre jellemző szakmai továbbképzésben is részesülnek majd, szlovén és magyar oldalon egyaránt.



- Ugyanolyan színvonalú és tartalmú képzéseket tartunk mindkét oldalon, hiszen a szolgáltatásban lévő hiányosságok nálunk és önöknél is egyformák – tájékoztat a projekt szlovén vezetője, a maribori Stanka Klemencic-Kosi. - A program nem tesz különbséget szlovén és magyar szolgáltató között.



Magyar oldalon 140 termelővel, vagy őket képviselő egyesületükkel szeretnének közös munkába fogni. Egyelőre a helyzetelemzés előkészületei folynak, amellyel felmérik az igényeket, de akad olyan egyesület is, amely már a szlovén partnerrel is egyeztetett.

 

- A programtól elvárjuk azt, hogy olyan ismeretekkel gazdagodjanak a borturizmus területén a tagjaink, amelyek pluszt nyújtanak – mondja Weress János, a Zala Szőlő és Borkultúrájáért Egyesület elnöke. – Gondolok itt az étel- és borkínálásra, illetve milyen környezetbe illeszthető ez a szolgáltatás.



A hagyományos ételeket és a jó bort tehát megfelelő szakmai színvonalon kell kínálni, mert - a program vezetői szerint - ezek alapvetően meghatározzák a sikert.



- Akik jelenleg termelők, azok nem biztos, hogy értenek ahhoz, hogy milyen pohárban kínálják a bort, vagy éppen milyen sorrendben kell ezeket adni – magyarázza Kocsis László. - Nagyon sok helyen fordul elő, hogy felcserélik a borok, az ételek sorrendjét. Ez egy művelt, vagy egy alig művelt turistánál is sok esetben rosszul sülhet el, és lehet, hogy többet nem megy vissza arra a vidékre.



A program elsősorban olyan tudást szeretne nyújtani a termelőknek, amellyel jobban érvényesülhetnek a falusi turizmus területén. Kínálni, értékesíteni ezután is a gazdáknak kell majd, de egy olyan plusz-tudással a tarsolyukban, amellyel ismertebbé, kedveltebbé tehetik a régiót.

Forrás: http://www.gazdakor.szie.hu/hirek/jo_bort_termelni_onmagaban_nem_eleg

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?