Kína várhatóan korlátozza az argentin szója importját

Agro Napló
Kína a hazai piac védelme érdekében várhatóan korlátozni fogja az argentin szója importját. Arról viszont nem esett szó, hogy a másik nagy beszállító, az Egyesült Államok felé is érvényes lesz –e a megszorítás.

 

Az argentin szójaolaj import korlátozását a hazai gyártók védelmében hozott lépésként állítják be, ám nem zárható ki az az ok sem, hogy ezt Kína mintegy büntetésképpen rótta ki, mivel Argentína a kínai méterárura és asztalterítőre nemrég antidömping vámot vetett ki.



Kínában a szóját az olajos termények közé sorolják, és nem a gabonafajták közé, így erre a nemzeti ellátást illetően nem vonatkoznak olyan szigorú nemzetbiztonsági érdekeket védő rendelkezések, mint a gabonafélékre.



Kína 2002-ben vált a világ legnagyobb szójaolaj exportőrévé, éves szinten mintegy 40 millió tonnás mennyiséget hoz be. A kínai étolaj piac 70%-a import, mely az USA-ból, Argentínából és Brazíliából érkezik az országba. A tavalyi évben Kína 42,5 millió tonna szóját importált, mely 13,5%-kal volt több az előző évinél, míg a hazai termelés 16 millió tonna volt. Kína legnagyobb szójatermelő bázisa az észak-keleti Heilongjiang tartomány.





Bíró István

Forrás: FVM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?