Fontos dolgot közöltek sok magyar földterületről: erről jó tudni

Fontos dolgot közöltek sok magyar földterületről: erről jó tudni

agrarszektor.hu
Mi számít vis maiornak, melyek a lehetséges események és hogyan kell ezeket bejelenteni, igazolni? Az alábbi cikkből kiderül.

A földterületnek közcélra vagy közérdekből történő igénybevételét - amennyiben ez a kötelezettségvállalás időpontjában nem volt előrelátható:

  • közcélra vagy közérdekből történő igénybevételről szóló döntéssel (végzés, határozat);
  • közcélból, illetve közérdekű célból jogot gyakorló szervezettel pl. MOL, MVM Ovit, kötött szerződés hiteles másolatával (amely tartalmazza a károsodott terület nagyságát);
  • vázrajzzal (amelyen pontosan fel van tüntetve a vezeték, út nyomvonala és a közcélra vagy közérdekből elvont terület helye) kell igazolni.
EZ IS ÉRDEKELHET

Előfordulhat olyan eset, amikor a fenti dokumentumok nem az érintett gazdálkodó nevére szólnak, az azonban nem baj. Ilyenkor csatolni szükséges a bejelentéshez, hogy milyen kapcsolat van a gazdálkodó és a fenti dokumentumok valamelyikén feltüntetett személy között (pl. bérleti szerződés, az adott területre vonatkozó földhasználati bejegyzés, rokoni kapcsolat).

Gyakran előfordulhatnak olyan esetek - jellemzően a többéves intézkedések -, amikor a közcélra, vagy közérdekből kisajátított területen a munkálatok még nem kezdődtek meg (pl. útépítés), így lehetőség van a munkálatok tényleges megkezdéséig a mezőgazdasági tevékenység folytatására. Ez esetben a vis maior esemény csak akkor fogadható el, ha az érintett gazdálkodó csatolja kérelméhez (a fent felsoroltakon felül) a terület vagyonkezelőjével kötött megállapodást, amelyben rögzítik, hogy a kisajátítás ellenére a gazdálkodás mely feltételek mellett és meddig folytatható.

Címlapkép forrása: Getty Images
NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?