Orosz gabonatermelők új szervezete

Agro Napló
2010. március 25-én Moszkvában a Nemzetközi Ipari Akadémia épületében megrendezésre került az orosz Gabonatermelők Nemzeti Szövetségének alapító ülése.

 

Az ülésen jelen volt Viktor Zubkov első miniszterelnök-helyettes, Jelena Szkrinnyik mezőgazdasági miniszter, Valentyin Dyenyiszov, a Duma mezőgazdasági bizottságának elnöke, Gennagyij Gorbunov, a Felsőház mezőgazdasági bizottságának elnöke, Oleg Betyin, Tambov Megye Kormányzója, a Rosszelhozbank vezetői, egy sor ágazati és terméktanács képviselője, tudósok, közgazdászok, és a szervezetben részt venni kívánó vállalkozások küldöttei.



A szervezet létrehozásának ötlete már régóta ismeretes, először Jelena Szkrinnyik utalt rá az Arany Ősz kiállításon tavaly ősszel. Ez a szövetség a másik, már régóta működő, Arkagyij Zlocsevszkij által vezetett Gabonaszövetség alternatívájaként jött létre. A mostani szervezet létrehozatalát szorgalmazók szerint a Gabonaszövetség tevékenysége túlzottan is a kereskedelmi érdekeket tükrözte, a termelők csupán másodrendű szerephez jutottak. Ezt kiküszöbölendő, az alapító nagygyűlésen egyhangúan megszavazták az új szövetség létrejöttét. A szervezet elnökének a Szibériai Agroholding vezetőjét, Pavel Szkurihint választották meg.



Viktor Zubkov tolmácsolta az orosz elnök, Dimitrij Medvegyev üdvözlőszavait, és kifejezte azon meggyőződését, hogy az új szervezet jelentősen hozzájárul az élelmezésbiztonság, és a jobb életszínvonal eléréséhez. Zubkov felhívta az új szövetség vezetőinek a figyelemét arra, hogy szoros kapcsolatokat kell ápolni a többi ágazat szakmai szervezetivel, így a kevert táptakarmány-gyártók, a baromfi, a sertés és a szarvasmarha tenyésztők képviseleteivel.



Jelena Szkrinnyik felszólalásában utalt arra, hogy először jött létre Oroszországban olyan szervezet, amely a termelők érdekeit védi. Az ilyen típusú, a gabonapiaci résztvevők konszolidációja lehetőséget ad az ágazat előtt álló stratégiai feladatok hatékony megoldására. A miniszter szerint a gabonaágazat előtt három fő feladat áll: a termelés növelése, a belső fogyasztás fokozása és az export mennyiségének jelentős növekedése. Szavai szerint csupán az állattenyésztés jelenlegi intenzív növelése révén közel másfél millió tonna gabonával növekedhet a belső fogyasztás. Oroszország kiszállításaival elérte, hogy a negyedik legnagyobb exportőr a világon az USA, EU és Kanada után. Az export az elmúlt öt évben a duplájára emelkedett és elérte a 23 millió tonnás határt (3,6 milliárd USD), s ez a mennyiség a következő 8-9 évben 50 millió tonnára fog nőni (8-9 milliárd USD!) évi 140-150 millió tonnás termelést kalkulálva.





Kenedi Ákos

 

Forrás: FVM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?