Tudásszomjukat oltották Frankföldön

Agro Napló
Az Európai Unióhoz való csatlakozásunk óta jóval egyszerűbb tapasztalatcserére utazni a nyugat-európai gazdatársakhoz. Különösen szorgalmasak a kapcsolatépítésben az Agrya fiatal gazdái. Szervezésükben nemrég Olaszországban, Franciaországban és Németországban ismerkedhettek a fiatal magyar szakemberek a szőlőtermesztéssel, borkészítéssel. Ezúttal egy német szövetkezetbe kísértük el őket.

 

Németországban mintegy 100 ezer hektáron termelnek borszőlőt. A 13 borvidék közül az egyik legjelentősebb a frankföldi. Míg az elmúlt évben országszerte 20-30 eurócentet fizettek a német szőlősgazdáknak egy kilogramm szőlőért, a Frank Borvidéken az 1 eurót is megadták érte. A Majna-folyó kanyarulatában, vagy ahogy itt nevezik, a majna-masni vidéken számos hotel, kemping, kiránduló útvonal, na és persze a táj borai várják a turistákat. Erscherndorf faluban 10 borászat működik, de méretüket tekintve valamennyi eltörpül a borász szövetkezet mellett.

- A szövetkezetünk 20 borász társulásával 1997-ben alakult – tudtuk meg a Erscherndorf Borász Szövetkezet értékesítőjétől, Thomas Römmelttől. – A mintegy 30 hektárnyi területünk fő fajtái a Rizlingszilváni (nemzetközileg ismert nevén a Müller-Thurgau), a Bacchus (Zöldszilváni, Rizling és Müller-Thurgau fajták keresztezése) és a Burgunder. Szigorú terméskorlátozás mellett a legjobb minőségre törekszünk. Vesszőnként általában 2 fürtöt hagyunk, vagyis egy tőkére 14 fürtöt számolunk. Egy hektárról 100 hektó bor készítése engedélyezett. A 2009-es termés igen kiválóra sikeredett, bár egy hektárról csak 80 hektoliter bor került a hordókba. Borainkat helyben, saját vinotékánkban, valamint Németország egész területén értékesítjük. Az általunk előállított borok árai 4 és 30 euró között mozognak. A helyi marketing tevékenységet magunk végezzük, de az országos szervezetnek is tagjai vagyunk, ahol éves tagdíj fejében képviselik a piaci érdekeinket.



A magyar gazdák gyanútlanul kóstolgatták a pincészet zászlóshajójának számító nedűt. Meglepetés csak akkor érte őket, amikor a vendéglátó, német alapossággal, kiállította a bemutatóval egybekötött borkóstoló számláját. Ez azonban nem vette el gazdáink kedvét. A több napos út során „tudásszomjtól” hajtva kóstolgatták a borok mellett a méltán híres bajor söröket is.

Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?