Orosz alkoholszabályozás

Agro Napló
Gennagyij Onyiscsenko, a Roszpotrebnadzor, vagyis az Orosz Fogyasztóvédelmi Főfelügyelet vezetője, tiszti főorvos bejelentette, hogy a szeszesital-árusítás kapcsán szigorításokat vezetnek be.

 

Este 9 óra után tilos lesz az alkohol árusítása, és 21 év alatti személynek nem lesz engedélyezve szeszesital eladása. Eddig a korhatár 18 év volt, de az ifjúság védelme érdekében megalapozott a 21 évre való emelés. Az este 9 órás tiltást a külföldi országok bevett gyakorlata alapján indokoltnak tartja, a más javaslatok szerinti este 11 órát már túl késői időpontnak nevezte a TASSZ-nak adott interjújában. (szó szerinti idézet: ha az ember iszik, akkor 11 órára már „megzuhan” és jó, ha az asztal alá és nem az utcán)



Véleménye szerint csökkenteni kell a szeszesital árusítóhelyek számát, és „bűnösen” alacsony a dohány és az alkoholos-italok ára is. Ezért szorgalmazza a jövedéki adó radikális emelését is. Mint mondta, jelenleg a fizetése elegendő 1000 üveg vodka vásárlására, a szovjet időkben - igaz, akkor nem kiemelt fizetése volt, csak átlagos, - csak 40 üvegre futotta. Az általa javasolt vodkaárnak körülbelül 300 rubel, vagyis 10 USD körül kellene lennie. Az Oroszországban meglévő nem kis alkoholfogyasztást csak a tér- és árbeli korlátokkal lehet reálisan csökkenteni, nyilatkozta a tiszti főorvos.



A Roszalkohol (Az Oroszországi Alkoholpiacot Szabályozó Föderális Ügynökség) szintén tervezi, hogy a közeljövőben a 28%-nál nagyobb alkoholtartalmú italok árát rögzített minimumárakhoz köti.



A számítás alapját a vodka képezi, melynek jelenlegi ára 89 rubel, melyet annak alkoholtartalmával elosztva (40%) és megszorozva az adott termék alkoholkoncentrációjával képződik a fix ár. Így egy 28%-os termék ára nem lehet kevesebb, mint 65 rubel.



A legmagasabb, ún. tiszta alkohol (95%-os) ára - melyet csak távoli északi területeken árulnak – ezen számítás szerint 213 rubel lesz. Az adott lépések bevezetésére azért van szükség, mert túl sok volt a vodkagyártók általi átsorolása likőrnek és egyéb, alacsonyabb árkategóriába tartozó terméknek.





Kenedi Ákos

 

Forrás: FVM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?