Megkezdődött a 2012-es Farmtörvény vitája az Egyesült Államokban

Agro Napló
Az amerikai mezőgazdaság legfontosabb törvényét, a támogatási programokat tartalmazó és ötéves időszakot átfogó Farm Bill-t legutóbb egy éves csúszással – és elnöki vétó felülírásával – 2008-ban fogadta el a Kongresszus. A törvény végrehajtása jelenleg is folyamatban van, egyes rendelkezéseihez kapcsolódó végrehajtási szabályok meghozatalával pedig még mindig adós a Szövetségi Mezőgazdasági Minisztérium. Ennek ellenére a Képviselőház Mezőgazdasági Bizottságában Tom Vilsack mezőgazdasági miniszter meghallgatásával 2010. április 21-én megkezdődött a 2012-es Farm Bill megalkotásának folyamata.

 

Bevezetőjében a Bizottság elnöke, Collin Peterson hangsúlyozta, hogy az átlagos, kereskedelmi méretű farmok számára a lehető legjobb és legracionálisabb biztonsági hálót kívánja elfogadtatni az új Farm Bill megalkotása során. Kiemelte, hogy a termelői érdekképviseleti szervekkel való beszélgetéseiből azt a következtetést vonta le, hogy szükség van a kockázatkezelési eszközök tökéletesítésére, valamint a tejpiaci rendtartás reformjára. Ezen felül a jelen költségvetési helyzetben mindenképpen takarékosnak kell lenni, és az ún. baseline-on belül kell maradni. Peterson szerint a 2008-as Farm Bill rendelkezéseinek többségét a kormányzat a Kongresszus szándéka szerint hajtotta végre.



Ennél némileg árnyaltabban fogalmazott Frank Lucas, a Bizottság republikánus rangidős tagja, aki felhívta a figyelmet, hogy egyes programok – lásd ACRE, SURE – végrehajtása jelentősen csúszott, ezért kevés tapasztalat áll majd rendelkezésre azok hatásairól az új Farm Bill előkészítése során. Lucas szerint az új Farm Bill komplexitása növekedni fog, és tekintettel lenni olyan külső tényezőkre, mint a klímaváltozás, ezen belül egy kibocsátás-kereskedelmi rendszer létrehozása.



Tom Vilsack az amerikai mezőgazdaságot jellemző folyamatok és tendenciák közül az alábbiakat emelte ki:



•a farmok termelékenysége folyamatosan nő,

•12-ből egy munkahely léte a mezőgazdasághoz kapcsolódik,

•a mezőgazdasági export külkereskedelmi többlet produkál, amely javítja a teljes amerikai külkereskedelmi mérleget,

•ugyan a vidéki népesség az USA népességének hatodát jelenti csupán, mégis a haderő 45 %-át adja,

•az amerikai társadalom alapvető értékei a mezőgazdaságból gyökereznek,



azonban



•a farmháztartások bevételének egyre nagyobb hányada – 2009-ben 81 %-a - nem a mezőgazdaságból származik,

•a farmerek korösszetétele kedvezőtlen, az átlagéletkor magas,

•az utóbbi két évben a vidéki munkanélküliség kiugróan megnőtt[1],

•a vidéki térségekben az egy főre jutó jövedelem igen alacsony,

•a felsőfokú végzettséggel rendelkezők száma a vidéki térségekben – a városokat leszámítva - alacsony,

•a vidéki népesség folyamatosan csökken: 2000-2008 között például a vidéki, városon kívüli populáció 56 %-kal csökkent.

Ezért a következő Farm Bill legfontosabb feladata, hogy a vidéki népesség hanyatlását megállítsa, új munkahelyeket és képzési lehetőségeket teremtsen. Vilsack követendő példaként az ún. Regionális Innovációs Kezdeményezést (Regional Innovation Initiative) és az alábbi kulcsterületeket emelte ki:



•szélessávú internet,

•megújuló energia és bioüzemanyagok,

•regionális értékesítési rendszerek,

•erdőfelújítás és természetvédelem,

•ökoszisztéma-piacok.



Vilsack szerint hatékonyabb tárcaközi és helyi együttműködéssel új, farmon kívüli munkalehetőségeket kell teremteni, és hatékony biztonsági hálót kell fenntartani ahhoz, hogy a mezőgazdaság újra vonzó legyen a fiatalok számára.



Mind Peterson, mind Lucas tett arra utalást, hogy a Vilsack mondandója alapján az árutermelő mezőgazdaság jelentősége csökkenni látszik, pedig a Mezőgazdasági Bizottság elsődleges célja az átlagos farmok boldogulásának javítása. A tendenciákat torzíthatja ugyanis, hogy a farm definíciójába olyan gazdaságok is beletartoznak, amelyek potenciálisan 1000 $ értékű mezőgazdasági terméket termelhetnek, anélkül, hogy ténylegesen termelnének, míg a termelési érték 80 %-át mintegy 300 ezer termelő állítja elő. Vilsack szerint a realitás ezzel szemben az, hogy a farmok többsége egyre inkább a farmon kívüli munkahelyekre van utalva, ezért szükséges, hogy az új Farm Bill e téren is megoldást kínáljon.



Peterson az elkövetkezendő hónapokban országszerte több lakossági fórumon is részt, melynek témája a Farm Bill jövője.





[1] Megjegyzendő azonban, hogy az országos átlagot nem haladja meg.





Dr. Tóth Attila

Forrás: FVM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?