XVII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok

Agro Napló
Az elmúlt években komoly szerkezeti váltás történt a magyar állattenyésztésben

 

Az elmúlt években komoly szerkezeti váltás történt a magyar állattenyésztésben, átalakult az üzemi struktúra és jelentős műszaki-technológiai fejlesztést sikerült végrehajtani - jelentette ki Gráf József agrárminiszter pénteken, Hódmezővásárhelyen.



Az elmúlt három évben több mint 7 ezer állattartó telep épült újjá vagy esett át nagyon komoly rekonstrukción elsősorban a szarvasmarha-, a sertés- és a baromfiágazatban - mondta a miniszter a XVII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok megnyitóján, ahogy fogalmazott "nagy valószínűséggel utolsó hivatalos szereplésén".



A hét év alatt rendelkezésre álló 1300 milliárd forintnyi hazai és uniós forrás közel felét műszaki-technológiai fejlesztésre fordítottuk, ennek felét az állattenyésztésben - közölte a tárcavezető.



Ezt a munkát a következő években is folytatni kell, ugyanis egy 450 millió fős piac részesei lettünk, ahol komoly hátránnyal, a régi tagországokhoz viszonyítva 25 százalékos támogatási szintről indultunk el a versenyben. Ez a támogatási szint mára 75 százalék fölé nőtt, 2013-ra pedig eltűnik a különbség - fejtette ki Gráf József. Hozzátette: ezért kellett elérni, hogy a magyar gazdálkodók minél több uniós forráshoz jussanak hozzá.



A politikus emlékeztetett rá, amikor átvette az agrártárca irányítását a magyar kifizető ügynökség az utolsó helyen állt a tagországok között a gazdáknak juttatott források tekintetében, ma holtversenyben az első, 97 százalékos felhasználási aránnyal.



Petar Cobankovic, horvát mezőgazdasági, halászati és vidékfejlesztési miniszter közölte, tárcája komoly segítséget kapott az uniós jogharmonizáció terén a magyar féltől. A magyar csatlakozás során szerzett tapasztalatok megosztása jelentős támogatást jelent, különösen a kifizető ügynökség munkáját tekintve.



Az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok az elmúlt évek során a magyar mezőgazdaság egyik legjelentősebb szakmai találkozójává vált. Az idei rendezvényen mintegy négyszáz kiállító vesz részt, a magyar cégek mellett érkeztek vendégek Francia-, Cseh-, Lengyelországból, valamint Romániából és Szlovákiából, a kiállítás díszvendége pedig Horvátország. A háromnapos szakmai seregszemlén az állattenyésztés hat ágazata, a ló-, a szarvasmarha-, a sertés-, a juh-, a kecske és a baromfitenyésztők mellett az állattenyésztés szakiparának legjelesebb képviselői mutatkoznak be, s a látogatók megismerhetik a növénytermesztés és az ahhoz kapcsolódó gépipar újdonságait is.

MTI

 

Forrás: FVM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?