2024. július 21. vasárnap Dániel, Daniella

Állami kitüntetés

Agro Napló
Maria Kadlecikova, FAO regionális képviselő asszony a Magyar Köztársaság Érdemrend Tisztikereszt Fokozata elismerésben részesült.

 

Maria Kadlecikova először 1993-ban került kapcsolatba az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetével. 1993 és 1997 között, mint a Szlovák Köztársaság állandó FAO képviselője dolgozott Rómában. Ez idő alatt különböző tisztségeket töltött be a FAO döntéshozó testületeiben.

1997-től a nyitrai Agroinstitut igazgatója, majd 2001-től a Szlovák Köztársaság Európai integrációs ügyekkel megbízott miniszterelnök-helyettese.



Kadlecikova asszony 2002.. novemberétől dolgozik Magyarországon, mint a FAO Kelet- és Közép-Európai Alregionális Hivatal vezetője.



A FAO Alregionális Hivatala 1996-tól működik Budapesten. Eredményes munkájának köszönhetően, valamint a magyar agrárdiplomácia sikeres és összehangolt tevékenysége eredményeképpen 2007-ben Budapestre kerülhetett a FAO Európai és Közép-Ázsiai Regionális Hivatala is, valamint a FAO három Közös Szolgáltató Központjának egyike.



A Regionális Hivatal 2007. szeptemberében kezdte meg munkáját Kadlecikova asszony vezetésével, aki a FAO regionális képviselőjeként töretlen lelkesedéssel és kitartással fáradozott azon, hogy a nemzetközi szervezet tartós eredményeket érjen el az éhezés és a szegénység elleni világméretű küzdelemben.



Munkájával nagy elismerést szerzett a FAO-nak, valamint a budapesti székhelyű Alregionális és Regionális Hivataloknak, pozitívan befolyásolva ezzel hazánknak a nemzetközi szervezetekkel, valamint az egyes országokkal fennálló kapcsolatait is.



Számos rendezvény kötődik nevéhez, amely egyrészt hazánkba hozta a FAO munkájában kiemelkedő részt vállaló neves szakembereket, másrészt ráirányította a hazai közönség figyelmét a szegénység és az éhezés világméretű problémájára.

Így került és kerül megrendezésre évről évre október 16-án az ENSZ Élelmezési Világnapja, valamint a FAO különböző szakmai tanácskozásai (például állattenyésztés, vidékfejlesztés, vidéki nők szerepe, mezőgazdaság és klímaváltozás összefüggései témaköreiben).



A legutóbbi esemény a FAO Regionális Informális Konzultációja volt, amely 2010. március 23-24. között zajlott Budapesten. A rendezvény célja a 2010. május 13-14-én Jerevánban megrendezésre kerülő FAO Regionális Konferencia előkészítése volt. A konzultáción több mint 40 ország képviselője vett részt.



A kitüntetést a FAO vezető tisztviselője a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumban vehette át. Az eseményen jelen volt Peter Weiss, a Szlovák Köztársaság budapesti nagykövete, Romány Pál volt földművelésügyi miniszter, valamint Dr. Villányi László, a gödöllői Szent István Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karának dékánja. A sajtót a Magyar Mezőgazdaság munkatársai képviselték.



Maria Kadlecikova asszony 2010. április 30-ával nyugdíjba vonul. Szakmai pályafutását korábbi munkahelyén, a Nyitrai Egyetemen folytatja.

A Regionális Hivatal élén 2010. május 1-től jelenlegi helyettese, Fernanda Guerrieri asszony követi, aki eddig az Alregionális Hivatal vezetője volt. 



FVM - Sajtóiroda

 

Forrás: FVM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?