2024. július 21. vasárnap Dániel, Daniella

Jövedelem és munkahely export

Agro Napló
Az idén Széchenyi-díjjal tüntették ki Csáki Csaba akadémikust, közgazdász professzort. Véleménye szerint az elmúlt évtizedek nagy bűne, hogy a magyar mezőgazdaság alapanyag-termelővé silányult. Így aztán feldolgozás nélkül szállítjuk ki termékeinket, ami egyben jövedelem és munkahely exportot is jelent.

 

- Úgy gondolom, hogy a magyar mezőgazdaság történetének nem a legfényesebb szakaszában van – mondja Csáki Csaba. - Az elmúlt egy-két évtized nagyon nehéz és keserves volt. A legutóbbi időszaknak van néhány jellemzője. Az egyik, s talán a legszomorúbb, hogy extenzív irányba haladt a mezőgazdaság fejlődése. Egyre inkább alapanyag-termelővé válunk. A gabonatermelés, az olajosmag-termelés jól fejlődő ágazat. De ezen túl, eljutottunk oda, hogy lassan már 30 százalék körül lesz az állati termék aránya a magyar mezőgazdaság termelési szerkezetében, és a külkereskedelemben is egyértelműen alapanyag-szállítóvá válunk



- Mi lenne a helyes?



- Itt az a gond, hogy az alapanyag-termelés hozzáadott értéke viszonylag kicsi. Vagyis, ha nem itthon dolgozzuk fel termelvényeinket, akkor nagyon kevés embernek ad munkát az alapanyag-termelés. Ez pedig azt jelenti, hogy a vidéken élők egy jelentős része nem jut megfelelő munkához.



- Ön szerint mit kellene tenni?



- Nagyon komolyan át kellene ezt gondolni. A világpiacon kereslet-növekedés van. Az nem igaz, hogy az élelmiszerek iránti kereslet csökken. Az árak is viszonylag szépen alakulnak. Az is látszik, hogy az igazán markáns növekedés, az az állati termékeknél van a világpiacon. Ezzel szemben mi elindultunk egy olyan úton, hogy az állattenyésztés leépül, eladjuk az alapanyagainkat, a gabonánkat, és azt mások dolgozzák, illetve etetik fel. Mára már oda jutottunk, hogy a magyar gabonát szlovák meg osztrák malmokban őrlik meg, és visszahozzuk a lisztet. Nos, ennek az irányzatnak nem szabad folytatódnia.



Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?