2024. július 21. vasárnap Dániel, Daniella

Shandongi megújuló energiák

Agro Napló
Shandong tartomány új energia iparága a tervezett évi 20%-os növekedésével 2015-re 100 milliárd yuanos hozzáadott értéket fog termelni – állítja a tartományi Fejlesztési és Reformbizottság által nyilvánosságra hozott tervezet.

 

Az iparágban jelentős szerephez jut a szélenergia, de jelentős még emellett a napenergia, a geotermikus energia, a biomassza valamint a nukleáris energia. A tervezet szerint az új energiákból származó termelés 2015-re eléri a 10 millió kw-ot, mely a tartomány energiafelhasználásának 10%-a. A nagyszabású projektnek ez csak az első része, mivel 2020-ra az új energiákból származó kapacitást 25 millió kw-ra tervezik, mely 20%-a lenne az akkori energiaszükségletnek.



A tartomány vezetése a cél elérése érdekében több, a terv megvalósítását segítő politikai intézkedést hozott, melyeket még 2009 augusztusában tett közzé. Ilyen például a földhasználat megkönnyítése, vagy adókedvezmények sora. Emellett a tartományi kormányzat 1,2 milliárd yuant a megújuló energiákkal kapcsolatos K+F projektekre az elkövetkezendő 3 évben.



A napenergia felhasználásának ösztönzése érdekében a kormányzat olyan rendelkezést hozott, mely szerint a 12 szintesnél alacsonyabb épületeket napenergiával működő vízmelegítő rendszerekkel, energia kollektorokkal és generátorokkal kell felszerelni.

Yantai, Dongying és Weifang körzetében több szélenergia farm kezdte meg működését. Az energiatermelés mellett a másik fő cél az, hogy a térség váljon az ország legnagyobb szélenergetikai berendezéseket gyártó területévé.



A legújabb terv szerint az óceán erejét befogva tengervíz által hajtott melegítő pumpák kifejlesztésén is dolgoznak helyi tudósok. A projekt egyik célja az energiatermelés, másrészt a tenger védelme az elalgásodástól.



Összhangban a megújuló energetikai fejlesztésekkel, a kormányzat arra ösztökéli a tartományi vállalkozásokat, hogy építsenek minél jobb energiafelhasználású gépjárműveket. A vezetés bízik benne, hogy az éves 80 ezres termelési kapacitású gyárból legördülő gépkocsikkal 2012 végére a tartományi autóállomány 6%-a lesz energiatakarékos autó. 





Bíró István

Forrás: FVM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?