2024. július 21. vasárnap Dániel, Daniella

Tapasztalatok a fekete munka visszaszorítására Olaszországban bevezetett kuponokról

Agro Napló
A kuponrendszerben, az elvégzett alkalmi kisegítő munkáért 10EUR névértékű kuponokkal fizet a munkáltató. (Létezik kumulatív 50EUR névértékű kupon is). A kupon névértéke fedezi a nyugdíjbiztosító intézetnek fizetendő hozzájárulást (13%), a munkahelyi balesetbiztosító intézetnek fizetendő hozzájárulást (7%), valamint a szolgáltatás engedményesének, azaz a nyugdíjbiztosító intézetnek járó szolgáltatási díjat (5%). A 10EUR névértékű kupon nettó értéke, amit a munkavállaló kézhez kap, 7,50EUR. Az 50EUR-os kupon nettó értéke 37,50EUR.

 



A kuponokat kezdetben csak a nyugdíjbiztosító (INPS - Istituto Nazionale Previdenza Sociale) kirendeltségeinél lehetett megvásárolni. Jelenleg már, kísérleti jelleggel, 5-6 tartomány trafikjaiban is kaphatóak. A fel nem használt kuponokat a munkaadó visszaválthatja a nyugdíjbiztosítónál. A papír formátumú kuponok mellett létezik a virtuális kupon is, melyet a nyugdíjbiztosító honlapján keresztül lehet megvásárolni. A kuponokat az erre szolgáló nyomtatványok kitöltésével előre meg lehet rendelni a nyugdíjbiztosítótól.



A munkavállalók a kuponokat az ország egész területén megtalálható postahivatalokban válthatják be.



A rendszert először a 2008-as szüret során, a diák és nyugdíjas munkavállalókra korlátozottan alkalmazták, melyet később, úgy a munkavállalók kategóriájának, mint a tevékenységi körök folyamatos kiterjesztése követett.



A rendszer előnyei a munkaadó számára: teljesen jogszerűen alkalmazhatja a munkavállalókat (balesetbiztosítás, ha a munkavállalót baleset éri munka közben, így elkerülheti az esetleges jogi huzavonát és a szerződéskötéssel sem kell törődnie).



A rendszer előnyei a munkavállaló számára: alkalmi munkával növelheti jövedelmét, melyet nem terhel semmiféle adó és nincs kihatással az alkalmi munkavállaló munkanélküli státuszára. A kupon a nevére jóváírt társadalombiztosítási hozzájárulás összegét növeli és a munkavégzés alatt bekövetkező baleset biztosítására jogosít, valamint a nyugdíjjogosultságot nem érinti.



A munkaadók, jelen állás szerint, az alábbiak lehetnek: családok, magánszemélyek, cégek, családi vállalkozások, mezőgazdasági vállalkozók, nonprofit szervezetek, helyi önkormányzatok, közigazgatási intézmények.



A kuponokat kizárólag közvetlen, azaz a munkaadó és munkavállaló közötti munkaviszonyban lehet használni, a munkaerő toborzása és harmadik félnél végzendő munkára küldése tilos.





A munkavállalók kategóriái: nyugdíjasok, nyári és hétvégi diákmunkások, egyetemisták, a technikai munkanélküliségben, mobilitásban, munkanélküli segélyben részesülő munkavállalók, az ország területén legálisan élő külföldi állampolgárok, háztartásbeliek idénymunkavégzés esetén. A kuponokkal, egy munkaadótól kapott nettófizetés nagysága függ a munkavállaló státuszától és a munkától, de általában nem haladhatja meg az 5.000EUR-t (bruttó 6.660,00EUR) egy naptári évben. A jövedelemkiegészítő ellátásban részesülő munkavállalók ilyen forrásból származó nettófizetése nem haladhatja meg a 3.000EUR-t.

 

A kisegítő alkalmi munka az alábbi tevékenységi körökre alkalmazható:



• mezőgazdasági vállalkozások esetén: mindenféle idénymunka elvégzésére, valamint a 7000EUR forgalmat nem meghaladó termelők bármilyen munkára alkalmazhatnak így munkaerőt.

• családi vállalkozások részére végzett alkalmi munka,

• háztartásban végzett alkalmi munka,

• kerti munkák, épületek, közutak, parkok és műemlékek takarítása és karbantartása,

• sport, kulturális és jótékonysági rendezvények, vásárok, segélyszolgálat és szolidaritási tevékenységek,

• napilapok és magazinok házhozszállítása és mozgóárusítása,

• magánoktatás és korrepetálás,

• lovardában és lóistállóban végzett munka,

• minden más termelési szektorban végzett munka, önkormányzatokat is beleértve, de csak a 25 évnél fiatalabb diákok, a nyugdíjasok és a fizetés kiegészítő támogatásban részesülő munkavállalókra korlátozottan,

• minden más termelési szektorban végzett munka, kivéve az önkormányzatokat, ha a részmunkaidős munkával rendelkező dolgozó nem saját munkaadója számára végzi a munkát.



Az alkalmi kisegítő munkák területén másfél éve bevezetett kuponrendszer egyre jobban terjed. Az eladott kuponok száma már meghaladta a 4milliót és eddig több mint 55ezer munkavállalót érintett.

 

A 2008. augusztus és 2009. július közötti időszakról készült felmérések alapján a munkájáért kuponnal kifizetett dolgozók kor szerinti megoszlása a következő volt:



- 25 év alattiak 11,5%

- 25 és 59 év közöttiek 13,5%

- 60 és 65 év közöttiek 27,8%

- 65 év felettiek 47,1%



Ugyanebben az időszakban a régiók szerinti megoszlás jelentős eltéréseket mutat Olaszország északi és déli területei közt. Az összesen eladott kuponok csaknem 30%-át (309.254 10EUR-os kupont) Veneto tartományban adták el, míg pl. Szicíliában ez kb. mindössze 1% (12.718 10EUR-os kupon) volt.

A legfrissebb, 2010. január 15-i adatok továbbra is jelentős eltérést mutatnak az északi és a déli tartományok közt, bár kisebb átrendeződés megfigyelhető. Veneto tartomány részesedése már csak kb.18%, ezt követi Emilia-Romagna kb. 10%-kal, majd Piemonte és Lombardia következik kb. 9, illetve 8%-kal. Ezzel szemben Calabriában az összesen eddig eladott kuponok aránya alig haladja meg a 0,1%, ami, ha tekintetbe vesszük, hogy a tartomány paradicsom és citrus termelése milyen jelentős, nyilvánvalóvá teszi, hogy a termelők még mindig inkább a fekete munkát alkalmazzák a termés betakarítására.



A termelési ágazatok alapján végzett felmérésből viszont nyilvánvalóan kitűnik a mezőgazdasági munkákra alkalmazott alkalmi munka szerepe: az összes eddig értékesített kupon 58%-át az agrárszektorban használták fel. Ezután, jócskán lemaradva, 21%-kal a kereskedelem és turizmus következik, majd a kerti munkák és takarítási szolgáltatás 5%-kal.





Dr Hamar Balázs

 

Forrás: FVM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?