2024. július 21. vasárnap Dániel, Daniella

Vízhiány Kínában

Agro Napló
Az elmúlt két évtized alatt 201 milliárd m3 vízhiány keletkezett Kínában a nem megfelelő vízgazdálkodási technológiák miatt – áll a McKinsey & Company tanácsadó cég most megjelent tanulmányában.

 

A rohamos gazdasági növekedés valamint a városi lakosság megnövekedett vízigénye következtében az ország vízszükséglete 2030-ra elérheti a 818 milliárd m3-t, ám a kiszolgáló kapacitás körülbelül 620 milliárd m3-nek lesz csak – jósolja a beszámoló.



Martin Joerss, a tanulmányt készítő munkacsoport vezetője elmondta, hogy a szakadék áthidalására több megfizethető és profitábilis megoldás is létezik. A tanulmány 55 ilyen megoldást sorol fel a vízkiszolgáló rendszer bővítésére valamint a fogyasztás konzerválására a mezőgazdaság és a háztartási felhasználók körében.



„Kína duplán jól járhat a víztakarékossági technológiákba történő befektetéssel, mivel egyrészt a vízhiányt tudja elkerülni, másrészt az új technológiák alkalmazása gazdasági előnyökkel is jár. Néhány megoldás jelentős beruházást igényel, ám többségük melyet kipróbáltunk jó lehetőségeket kínál a magántőke bevonására”- tette hozzá Joerss.



A 47 megoldás között olyanok szerepelnek, mint modern öntözési rendszer kiépítése, az ipari víz újrafelhasználása, a városi vízellátó hálózat korszerűsítése éves szinten 131 milliárdos megtakarítást hozhat.



„Az olyan vízigényes iparágakban, mint a textil-, papír-, vas- és acélipar nagy potenciál rejlik a víz takarékosabb felhasználására. Kínában már szigorú szabályokat vezettek be az energia takarékos felhasználására a vas- és acéliparban, melyhez hasonlóra lenne szükség a vízgazdálkodás területén is az elkövetkezendő ötéves terv során. - állítja Joerss.



Kína egyébként is víz szűkében van, mivel 1,3 milliárdos lakossága a világ népességének 1/5-ét teszi ki, de a világ édesvízkészletének csupán 7%-a tartozik az országhoz.



A vízszennyezés és vízhiány jelenleg az ország GDP-jének 2,3 %-át emészti fel évente. A tanulmány szerint 2030-ra az ország 10 legnagyobb víztározója akut vízhiányban fog szenvedni, mely leginkább az Észak-Kínában található Haihe folyót érinti majd. A Xiaoxiang Morning News múlt heti jelentése szerint Észak-Kínában máris 120 milliárd m3 talajvíz hiánya mutatkozik.





Bíró István

 

Forrás: FVM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?