Állatokat nevel a hentes

Agro Napló
Aki természetvédelmi területen gazdálkodik, azokra nemcsak a nemzeti parkokra vonatkozó szabályok az irányadóak, többnyire a Natura 2000-es területek előírásait is be kell tartaniuk. Meglehetősen szigorúak a védett területekre vonatkozó agrár-környezetgazdálkodási kötelezettségek, például a gyeptelepítésnél vagy a legeltetésnél. Ezzel szembesült a Körösök vidékén gazdálkodó Tímár János is, amikor elnyerte első pályázatát.

 

A gyomaendrődi Tímár János eredetileg hentesnek tanult, ám néhány éve kénytelen volt pályát módosítani, visszatért ősei gazdálkodó életmódjához. Húsmarhatartással foglalkozik, és birkanyáját legelteti a Hármas-Körös gátja mellett.



- A hentes szakmában nagyon kevés munkalehetőség volt már, a vágóhidakat kezdték bezárni, váltanom kellett - kezdi a beszélgetést az immár őstermelő Tímár János. – A lehetőség adott volt, a szüleim mezőgazdasággal foglalkoztak, ezért azután a juh-, és a szarvasmarha-tartás nem volt tőlem idegen.



- Hogyan vált be eddig?



- Nagyon hullámzó. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal részéről sok a követelmény. Most nyertünk pályázatot az akg-n belül a környezet célú gyeptelepítésre és az extenzív gyepgazdálkodásra. Pályáztunk, mert nagyon gyenge minőségű szántónk van, és nem érte meg búzát, kukoricát termelni rajta, ezért váltottunk gyepre. Ez több évre megoldja a gondjainkat. A gyeptelepítés tíz éves program, a legeltetés pedig ötéves célprogram.



- Mi mindent kell betartani az akg-ban?



- Például nem fordulhat elő túllegeltetés, mert meg van szabva, hogy mettől meddig lehet legeltetni. De azt is behatárolják, hogy az év során mennyi jószág legelhet rajta.



- Bérelnek területet?



- Igen, a Nemzeti Parktól. Ott még jobban be kell tartani a szabályokat, mert ezek még a Natura 2000-ben is benne vannak. Ezeken a területeken még az idősebb fákat is meg kell tartani. Jelenleg 48 hektáron gazdálkodunk. Egyelőre 10 anyatehén és 20 növendék képezi az állatállományt. Ezt a létszámot szeretném növelni, de pillanatnyilag nincs rá anyagi fedezet. Szeretnénk pályázni majd a létszámnövelésre, meg állatjóléti programokra is.



- Ennyi gyep mennyi szarvasmarhát bírna el?



- Úgy 25-30 tehenet kényelmesen. De szeretnék még területet vásárolni.



- Milyen most a hízómarha ára?



- A tavalyihoz képest sokat esett. Nehezen viszik a jószágokat, mert nincs rá kereslet.



- És a birka?



- A báránnyal most nem volt gond, nagyon jó ára volt karácsonykor és húsvétkor is. Bármennyit el tudtam volna adni.



- No és a gyapjú?



- Ilyen még nem volt mostanában! Háromszoros ára volt, mint tavaly, és könnyen elment. Az előző évben 60 forintot fizettek érte, most 200 forint körül mozog az ára.



- Milyen más pályázattal próbálkozott még?



- Próbálkoztam az akg-n belül az ÚMVP kerítés-, karámépítésre, ezt megnyertük. A mögöttünk látható terület lesz bekerítve, most mérjük fel a terepet, és azt számoljuk, hogy mennyibe kerülnek a karámfák, és az oszlopnak valók.



- Milyenek a tapasztalatai a pályázatokkal kapcsolatban?



- Nehéz a pontszámot összegyűjteni, sok mindennek meg kell felelni és ez nem mindig sikerül.



- Lehet, hogy az állattartás mellett visszakanyarodik az eredeti szakmájához is? Gondolok egy kis házi húsfeldolgozóra, ami révén közvetlenül értékesítené a minőségi, saját terméket?



- Ez még nagyon távoli terv. Bízunk benne. Talán lesz valami javulás ezen a téren is. Akkor beindulhatna a saját feldolgozás, és a környéken árulnánk a termékeinket. Akkor lenne kerek a gazdaság, a gyeptől és késztermékig.





Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?