Keretestül lopják a méheket

Agro Napló
Lopják a mézet, sőt, a méheket is, a kaptárból kiszedve, a kerettel együtt. Az idén már hat ilyen eset fordult elő Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. Mivel olyan helyeket is felkeresnek a tolvajok, ahová egyébként a madár sem jár, ezért nagy a gyanú, hogy kifigyelik a méheket. Az már csak hab a tortán, hogy nagy valószínűséggel méhész kollégákról van szó.

 

A bekecsi Körömi Péternek Újharangod határában, a repcetábla mellett állnak a kaptárjai. Ezekből a méhek számára rendkívül fontos takarmányt lopták el.



- Februárban betettem a méhtakarmányt a méhek számára. Ez egy kis könnyítés a méheknek, hogy biztosabban átteleljenek, s nehogy élelem híján kipusztuljanak. Rá egy pár napra azt észleltem, hogy a kaptárakat felbontották, és célirányosan, csak a méhtakarmányt vették ki.



A szerencsi Domán Józsefnél a kaptárakból az összes keretet elvitték.

- Egy ellenőrzés során vettem észre, hogy a télre letakart kaptárakat valaki megbontotta. Nézem a méheket, mondom, meghallgatom már, hogy zúgnak-e. Hát négy tiszta üres kaptárt találtam. A rendőrségre bejelentettem, és körülbelül egy hét múlva megtaláltuk a méheket. Ez úgy történt, hogy a gyanúsítotthoz elmentünk a méhfelügyelővel és a nyomozókkal, s megtaláltuk a kereteimet. Utólag is köszönöm a szerencsi rendőrség segítségét.



Dusik Gábor kaptárjaihoz Taktabájról egy földúton lehet eljutni. Arra, cél nélkül szinte senki sem jár. Mégis ráakadtak, és el is vittek több mint tíz kaptárt.



- Úgy április közepén egyik este kijöttem szétnézni. Semmi probléma nem volt. Reggelre hűlt helye volt a kaptáraimnak. Valószínűleg szakember volt, mert értett hozzá. Vittek már el tőlem kiépített keretet, rakodó kaptár összekötő gurtnit, tehát ide bejár olyan, aki méhészettel foglalkozik, vagy legalábbis szeretne.

Korábban nem volt jellemző, hogy rövid idő alatt ilyen sok lopás forduljon elő.



- Ezen a vidéken elvétve, szinte 2-3 évente hallottuk, hogy egy-egy kaptár eltűnik – mondja Bakti Péter, a Nektár-Trade Szövetkezet elnöke. - Olyat többször, hogy egy-egy pároztató kaptárt elvittek, vagy gyerekek felborították egy hosszú gallyal, de hát ezek gyerek csínytevések.



A méhésztársadalomnak az különösen fájó, hogy olyan emberek voltak a tolvajok, akik szintén méhekkel foglalkoznak.





Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?