TECHAGRO, ANIMAL VETEX és SILVA REGINA Brnóban: 21 ország 800 kiállítója és több mint 117.000 látogató

Agro Napló
A cseh és a magyar miniszter nyitotta meg a szakvásárt Kiemelkedő magyar részvétel, elégedett magyar kiállítók

 

Jakub Šebesta cseh mezőgazdasági miniszter megnyitó beszédében megállapította, hogy a brnói szakvásárok a legnagyobb és legfontosabb mezőgazdasági gépkiállítások közé tartoznak Európában. „Kétségtelen, hogy a válság a mezőgazdaságot is elérte, és bizonyos időre gyengítette a gépvásárlási, technológiai és felszerelési beruházásokat a mezőgazdasági termelő üzemekben. Meggyőződésem azonban, hogy a mezőgazdasági gépek értékesítésében tapasztalt visszaesés ellenére fokozott figyelem irányul a vállalatok és termékeik bemutatására” – fejtette ki a cseh miniszter. A szakvásárok elsődleges szerepe már nem a szerződések megkötése, a fő hangsúly sokkal inkább a bemutatókra, az üzletfelek találkozására és a potenciális vevőkkel történő kapcsolatépítésre tevődik át.

 

Gráf József magyar mezőgazdasági miniszter a magyar mezőgazdaság korszerűsítésére fordított és az európai alapok támogatásával megvalósuló tetemes beruházásokról tájékoztatta hallgatóságot. A beruházások fő célja a hagyományokban gazdag magyarországi mezőgazdasági termelés támogatása, amelynek keretében mintegy háromezer állattartó telepet korszerűsítenek. Az elért eredményeket a több mint 600 m2-es hivatalos magyar közösségi stand mutatta be az „F” pavilonban.

 

Jelentős érdeklődésről, elégedettségről számoltak be a magyar cégek



Idén az ITD Hungary és a MEGOSZ szervezésében több mint 600 m2-en vettek részt magyar cégek a brnói TechAgro kiállításon. Az ITD Hungary támogatásával létrejövő magyar megjelenés hagyományosan az F pavilonban kapott helyet. A magyar standon idén a Farmgép, a Ferro-Flex, az IKR, a Linamar, az MGT 2000, az Omikron, az Optigép és a Vogel-Noot jelentek meg. Az ITD standon résztvevőkön kívül még a Michelin és a péti Nitrogénművek, a Magyar Agrárkamara és a Silva Regina-n a Vadex vettek részt a TechAgron. A magyar cégek által elfoglalt terület így elérte 751 m2-t, amely kiemelkedőnek számít.



A kiállító cégek (a teljesség igénye nélkül) véleménye a kiállításról:





Benke László, kereskedelmi vezető, Ferro-Flex Kft.:



A cseh piac számunkra eddig ismeretlen volt. Célunk termékeink megismertetése, új piac megszerzése. Szeretnénk, ha a FERRO-FLEX márkanevet egy helyi forgalmazó képviselné Csehországban.



A kiállításon a következő gépeinket mutattuk be:

• A FAUCHEUX traktorra szerelhető homlokrakodó és munkaeszközei

• FERRO-FLEX FF750 homlokrakodó kanállal

• ZSML 1000 Függesztett zsákemelő

• FFSZK3 szántóföldi kultivátor

• FF TL3/600 Altalajlazító

• Teleszkópos rakodó adapterek: Terménykanál, Trágyamarkoló, Higtrágyamarkoló, Föld-kavics kanál, Fóliázott bálamegfogó



Véleményem szerint a TechAgro közép-Európa legnagyobb kiállítása, rendkívül bő termékválasztékkal, élénk érdeklődéssel. A kiállításon résztvevő forgalmazók nyitottak voltak az együttműködésre, az elkövetkező két- három hónap alatt eldől, hogy tudtunk-e élni ezekkel a lehetőségekkel.

 



Balla Jenő, üzemigazgató, IKR Zrt.



A.N.: Először állítanak ki a TechAgro-n?

B.J.: Igen először vagyunk itt. Ezen a kiállításon ekkora magyar standdal még soha nem állítottak ki. Ez folyamatosan fejlődik és egyre nagyobb lesz. Gráf József, mezőgazdasági miniszter és Jakub Šebesta cseh mezőgazdasági miniszter is tiszteletét tette a standon. Nem csak a MEGOSZ-szal - aminek Antos Gábor Úr lett az elnöke 3 évre - hanem az itt lévő Cseh Mezőgazdasági Gépgyártók Országos Szövetségével is nagyon jó a kapcsolatunk, és ez is egy pozitív adalék volt ahhoz, hogy eljöttünk és ezt a barátságot tovább építsük.



A.N.: Milyen gépekkel jöttek ki a TechAgro-ra?

Balla Jenő: BTT 220-as trágyaszóró kocsival, amely a tavalyi Bábolnai Gazdanapokon különdíjas termék lett.



A.N.: Mi volt az oka, hogy eljöttetek erre a kiállításra?

B.J.: Ez egy több tényezős dolog. Egyrészt szeretnék köszönetet mondani az ITD Hungary Kft.-nek és a MEGOSZ-nak, hogy a magyar standot megszervezte, installálta. Ennek a két cégnek a segítségével sikerült kijönnünk. A gyártásunknál olyan portfólió alakult ki, amit már külföldre is szeretnénk kiterjeszteni, és ez egy nagyon jó lehetőség arra, hogy termékeinket megismerhessék az itt lévő ügyfelek, hiszen a TechAgro Európa harmadik legnagyobb kiállítása. Mindenképpen szerettünk volna egy ilyen volumenű kiállításon megjelenni.

Az itt lévő szervezés és látogatók száma alapján eredményesnek mondható kiállítás.



A.N.: Konkrét érdeklődők voltak?

B.J.: Igen, már az első napon. A sokszínűségét mutatja a kiállításnak, hogy Mongóliából is érdeklődött egy Úr a tegnapi nap folyamán a szárítók után. De voltak osztrákok és szlovákok is. Az európai nagy kiállításokhoz képest, ugyan azt a minőséget, színvonalat, látogató számot, kiállítási profilt lehet most megfigyelni.





Hajdu András, Igazgató, Tradicionális Iparágak Üzletfejlesztési Igazgatóság ITD Hungary Zrt.



Nem csak az üzleti lehetőség fontos, hanem hogy a cégek képviselői elmenjenek az egyéb standokra, találkozzanak olyan viszonteladókkal, akik az ő termékeiket, jelen esetben a gépeiket tovább tudják értékesíteni.



Az ITD Hungary a mindenkori magyar kormány, befektetési és kereskedelemfejlesztési ügynöksége. 1993 óta azzal foglakozik, hogy segítse a kis és közepes magyar vállalkozásokat. A kiállításokon, szakkiállításokon való cégek részvétele hagyományos kereskedelmi fejlesztési eszköz, ez nem egy új dolog. Az új dolog az, hogy odafigyelünk arra, hogy ágazat-specifikusan jelenjenek meg a cégek. Például ne legyenek együtt a mezőgazdasági gépgyártó és a boros cég, igaz mind a kettő a mezőgazdasághoz tartozik, de mégis a szakvásárokon van a szakközönség és az érdeklődés is koncentráltabb, ott lehet előre lépni.



Több ágazatban és a gépiparon belül, egyéb gépipari ágazatok mellett az ITD Hungary kiemelten foglalkozik a mezőgépgyártással, mezőgépiparral és ennek keretében jelentünk meg most Brnóban 640m2-en, 9 magyar kiállítóval. Ez egy szisztematikus munkának az eredménye, magát az ágazatot és ezeket a cégeket az ügyfél menedzserünk személyesen látogatta meg, térképezte fel.



A TECHAGRO mellett Nyitrán és Kijevben is voltak hasonló megjelenések, ha nem is ilyen nagyságrendben. Ez a kiállítás véleményem szerint a 3. legnagyobb kiállítás, a hannoveri Agritechnika és a párizsi SIMA után. Ezért a cégek igénye alapján támogattuk azt, hogy kulcsrakész standot kapjanak. A felépítményt 50%-ban míg az alapterületet 100%-ban finanszírozta az állam. A cégek költsége a kiutazás a gépek kihozatala és az üzletkötéshez szükséges egyéb járulékos költségek.



Én bizakodó vagyok. A csütörtöki záráskor le fogunk ülni a cégekkel, és fél év múlva megkérdezzük tőlük, hogy mit tudtak elérni, hiszen ez a fajta támogatás jelentős költséggel jár, melynek egy része Uniós támogatás, amivel nekünk el kell számolnunk.



A. N.: Hogy tetszik Önnek ez a kiállítás ?

Én személy szerint most vagyok először Brnóban, számomra meglepetés az, hogy ez egy igen nagy vásár, 80 éves hagyománya van. Úgy gondolom, hogy az itteni megjelenés egy mérföldkő, mert ez az egyetlen nemzeti kollektív megjelenés a szakvásáron.





Adorján Tünde, Marketing főmunkatárs, Nitrogénművek Zrt.:



A Bige Holding csoport és a hozzá tartozó Nitrogénművek Zrt. kiállítási megjelenésének elsődleges célja az imázsépítés, a külpiaci jelenlét fokozása, valamint a vásárlói igények felmérése.



A teljes Genezis műtrágyaválasztékkal jelen voltunk a kiállításon. A nitrogén- és komplex NPK műtrágyák, szilárd és folyékony alap- és fejtrágyák, valamint öntöző- és lombtrágyák képezik a széles Genezis termékpalettát.



A kiállítás a várakozásoknak megfelelően zajlott. A látogatottsággal elégedettek voltunk. Sikerült új üzleti kapcsolatokat kialakítani.





Gubacsi Imre, ügyvezető/tulajdonos, Omikron Kft.:



A brnói kiállításon a 3 fejes váltvaforgató ekét elmunkálóval, a Cambridge hengert, Nehéztárcsát és egy 600 kg-os műtrágyaszóróval, rugóskapával szerelt sorközművelő kultivátort állítottunk ki.



Véleményem szerint nagyon jól sikerült ez a kiállítás. Sok tapasztalatot szereztünk illetve sok komoly érdeklődő is volt. Kereskedőpartnerekkel is tudtunk beszélni és már a tárgyalások is folyamatban vannak.





Zelman Ferenc, kereskedelmi ügyintéző, Optigép Kft.:



Az Optigép Kft már visszatérő vendég a brnói Techagro kiállításon. A közép- és kelet-európai régió legnagyobb mezőgépipari szakmai seregszemléje ez a vásár. Emiatt is fontos a cégek részvétele. Számunkra a részvételnek több célja is volt. Egyrészt erősíteni pozícióinkat a Cseh és a Szlovák piacon, másrészt kapcsolatokat találni az ide látogató nyugati és keleti potenciális ügyfelekkel. Harmadik célunk az volt, hogy bemutassuk új termékeinket, a PSM zúzós napraforgó adaptert és az OptiCorn csőtörőt, illetve ezáltal erősítsük az OPTIGÉP brand ismertségét az európai felhasználók körében. Ennek megfelelően két gépet állítottunk ki: Egy PSM 676 típusú szárzúzós napraforgó adaptert és egy OptiCorn 676 típusú csőtörőt, ami természetesen szintén szárzúzóval van szerelve. Rengeteg látogatónk volt, főleg Csehországból és Szlovákiából. Eddig úgy néz ki, hogy néhány kapcsolatfelvétel üzletkötés formájában fog realizálódni. Voltak Ukrajnai, Lengyelországi és Ausztriai látogatóink is.



Összességében a vásárral elégedettek voltunk. Magas színvonalú volt a szervezés, sok volt a szakmai látogató. A külföldi (nem Cseh vagy Szlovák) látogatók száma valamivel kisebb volt, mint 2008-ban, de ez a válság kellős közepén teljesen érthető jelenség.





Gazsi Zsolt, értékesítési vezető, Vogel-Noot Mezőgépgyár Kft.:



Milyen célból állítottak ki?

Csehországban tavaly óta megerősített értékesítési képviselővel, saját gyári eladóval dolgozunk. A kiállításon számunkra a cél a cseh és a szlovák piaci jelenlétünk erősítése, illetve az új termékek bemutatása volt. Fontos, hogy a brnói kiállítás napjainkban már az egyik legjelentősebb kiállítás Európában, így cégünknek képviseltetnie kellett magát.



Milyen termékekkel voltak jelen?

A legfontosabb, főleg hazai gyártású gépek voltak a standunkon, így a Mosonmagyaróváron gyártott Hektor félig függesztett váltvaforgató eke és cplus M1000/3 függesztett eke, a törökszentmiklósi üzemünkben készült TerraDisc 500 rövidtárcsa, TerraCult500 szántóföldi kultivátor és TerraDig XXS7 mélylazító. Ezeken kívül még egy szlovák gyártású gabonavetőgép és egy szárzúzó volt látható a standunkon.



Hogyan értékelik ezt a kiállítást?

Jó látogatottságú, hatalmas kiállítás volt, amely a hannoveri és párizsi kiállítás után talán a legszínvonalasabb Európában. Sikerült konkrét üzletet is kötnünk, illetve új partnereket találnunk Csehországban.

 

Egyedülálló szakmai kínálat



A Brnóban bemutatott szakmai kínálat idén bővült: a már megszokott vásárhármas mellett jóval szélesebb körű bemutatót kapott a vadászat és vadgazdálkodás, és legelső alkalommal rendezték meg – ugyanabban az időpontban – a horgászatra szakosodott FISCHEN bemutatót is. A kiállító vállalatok száma meghaladta a nyolcszázat, és mintegy negyedük külföldről, Csehországon kívülről érkezett. 2010-ben összesen 21 ország kiállítói képviseltették magukat, sőt még a tengerentúlról, Argentínából és Koreából is érkezett kiállító. A kiállítási standok és a kísérő rendezvények széles skálája a megelőző alkalmakhoz hasonlóan a vásárváros teljes területét elfoglalta, beleértve a szabadterületet is. A márciusi mezőgazdasági szakvásárokat összesen több mint 117.000 szakmai látogató tekintette meg.

 

Képgaléria





A legnagyobb rendezvény a TechAgro



A kiállítási terület több mint kétharmadát a mezőgazdasági gépek foglalták el, és annak ellenére, hogy a gazdasági válság ezt az ágazatot is megviseli, a TechAgro mégis meg tudta őrizni szakmai jelentőségét és a világ vezető gyártóinak kegyeit, így közel 450 vállalat mutatta be termékskáláját és új fejlesztéseit Brnóban ezen a szakterületen. A cseh részvétel minden korábbinál nagyobb: „az idei seregszemlén fordul elő először, hogy egyesülésünk 42 tagvállalata állít ki. A legtöbben saját standon állítanak ki, heten pedig egy vállalati inkubátorházban, amellyel a mezőgazdasági minisztérium segíti a cseh gyártók megjelenését a nemzetközi szakvásárokon” – mondta el a Mező- és Erdőgazdasági Gépgyártók Egyesülésének igazgatója, Dušan Benža. A cseh vállalatok a szakvásáron találkoznak külföldi partnereikkel, így többek között magyar, ukrán és orosz vállalati küldöttségek is bejelentkeztek.

 

 

Nagydíjas termékek



Az idei Grand Prix TECHAGRO, Grand Prix ANIMAL VETEX és Grand Prix SILVA REGINA nagydíjakra a kiállítók rekordszámú, 76 terméket jelöltek. A tizennégy fős nemzetközi szakmai zsűri ezek közül választotta ki a tizennégy legjobbat, amelyet a szakvásár megnyitó ünnepségén tüntettek ki.





A Grand Prix TECHAGRO nagydíjat a traktorok és anyagmozgatás kategóriájában a MANATECH CZ kiállító ALO AB gyártmányú, LCS vezérlőrendszerű Quicke Dimension homlokrakodója, valamint az AGRALL zemědělská technika kiállító CLAAS KGaA mbH gyártmányú CLAAS XERION 4500/5000 kerekes traktora nyerte.



A takarmánynövény- és magos haszonnövény betakarító gépek és berendezések kategóriában is két termékek díjazott a zsűri: a KRONE gépek cseh és szlovák köztársaságbeli importőreinek közösségi standján látható, Maschinenfabrik Bernard KRONE GmbH gyártmányú KRONE BiG X járvaszecskázó VariStream szíjállító rendszerét és az AGRALL zemědělská technika kiállító CLAAS KGaA mbH gyártmányú Claas szecskázók Claas Auto Fill önműködő feltöltő rendszerét tüntették ki.



A takarmánynövény kategóriában a zsűri az AGRITEC, výzkum, šlechtění a služby ákltal nemesített és kiállított AMON fajtájú sárga lenmagot díjazta, és rendhagyó módon nagydíjban részesült egy kiadvány, mégpedig a Profi Press kiadó növényvédelmi enciklopédiája.



A talajmegmunkáló és –művelő gépek kategóriájában az Agrovaria Export-import kiállító bizonyult eredményesnek, amely a Garford Farm Machinery angol gyártó ROBOCROP InRow robotiált zöldségkapáló gépéért részesült az elismerésben. Szintén a díjazottak között szerepel az EXCELENT Premium vetőgépet és az UREAstabil műtrágyát alkalmazó új vetési és tárgyázási technológia, amelyet a Farmet vállalat gyárt és állított ki.



A TECHAGRO 2010 utolsó nagydíját a BAUER TECHNICS vállalat vehette át a haszonállat-tartási gépek és berendezések kategóriában a DATA LOGGERY sertés- és szárnyasistálló-mikroklíma monitoring rendszeréért.





Az ANIMAL VETEX nagydíjra jelölt termékek közül a FIDES AGRO gyártó és kiállító vállalat IMUNO termékcsaládja váltotta ki a zsűri legnagyobb érdeklődését. Az új takarmányadalék szabályozza a süldők immunrendszerét és ezzel javítja egészségi állapotukat. A Brnói Vásártársaság ügyvezető igazgatója és a zsűri a különdíjat a BISPRINT terméknek ítélte – ez egy élő élesztőkultúra tartalmú takarmány-adalék, amelyet a Prosol S.p.A. gyárt és a Nutratech s. r. o. állít ki.





A SILVA REGINA szakvásáron a fabetakarító és faszállító gépek és berendezések kategóriában a Merimex s. r. o. kiállító finn John Deere Forestry gyártmányú John Deere 1110E gépsora nyerte el a legújabb koncepció díját. Az erdőgazdálkodási szolgáltatások és segédeszközök kategóriában a zsűri az erődtulajdonosoknak és erdőkezelőknek kínált új „Ölfa-értékesítés a versenytársak megkeresésével” szolgáltatást választotta ki. Az átlátható értékesítési rendszer a FORESTA SG fejlesztése, és a FORESTA SK állítja ki. A Brnói Vásártársaság ügyvezető igazgatója és a zsűri a különdíjat a Larix H3-650 P háromköteles szállítópályának ítélte oda, amely a Brnói Mendel Egyetem Masarykův les Křtiny oktató erdészetének terméke.





A Vadászat és a Vadgazdálkodás Fejlődésének Világkiállítása különdíját a SILVAJAGD egyesülés vehette át a cseh- és morvaországi, valamint sziléziai nemesi családok vadász- és erdész-formaruháinak egyedülálló gyűjteményéért.

 

 

Állatbemutatók: élő közvetítés a szarvasmarha-bemutatón és western-show-n



Az ANIMAL VETEX állategészségügyi szakvásárhoz elválaszthatatlanul hozzá tartozik a haszonállat-kiállítás is, amelynek keretében a morvaországi csúcstenyészetek szarvasmarháit, valamint sertéseit, juhait és kecskéit mutatták be. Az élő közvetítéssel kísért bemutatókon a látogatók tájékozódhattak az állatok testfelépítéséről és hozamáról, megtanulták megismerni a legjobb példányokat, és díjazták a kiállítás legszebb példányait. Az ínyencek a hazai tenyésztésből származó sertés- és marhaszeletnek, valamint egyéb csemegéknek örvendhettek, érdekességként pedig megszemlélhették a kezeletlen friss tejet értékesítő automatát is.

A lovak szerelmesei a „Farm John Deere” kiállításon találkozhattak mintegy húsz különböző lófajtával. A bemutatón bepillantást nyerhettek a csikókkal folytatott munkába, a cowboyok képességeibe, az akadályok leküzdésébe, a western-betanításra, és volt lovaskocsi-bemutató is.



A program fénypontja a farm partnerének és támogatójának reklámszíneit viselő két ló párviadala volt.

 

 

Közép-európai Állatorvosi Kongresszus



Az ANIMAL VETEX volt a színhelye március 23.-án és 24.-én a 4. Közép-európai Állatorvosi Kongresszusnak, ahol a szakma rangos képviselői az „Állatorvosi szakma új lehetőségei” témájában tanácskoztak. A kongresszus programjában kiemelten foglalkoztak az élelmiszerbiztonsággal az antibiotikum-rezisztencia, valamint az haszonállatok jólétének vonatkozásában.





Vadászat és vadgazdálkodás testközelből



A SILVA REGINA szakvásár korábbi alkalmakkor az erdőgazdálkodással foglalkozott, idén pedig a Vadászat és Vadgazdálkodás Fejlődésének Világkiállításával a trófeák, fegyverek, formaruhák, műtárgyak és történelmi dokumentumok sorával különböző országok és korok hagyományait mutatta be. A projekt a száz évvel ezelőtti bécsi és prágai világkiállításhoz kapcsolódik, amely a vadászat első nyilvános bemutatója volt Csehországban. Az egyes tematikus részekben a vadászat, a vadtenyésztés és a vadvédelem fejlődését mutatták be az elmúlt száz év során. A múzeumokból és magángyűjteményekből kölcsönzött kiállítási tárgyak a teljes „Z” pavilont betöltötték: itt láthattuk többek között a híres cseh szarvasagancs-gyűjteményt, az 1750-től napjainkig használatos erdész formaruhák 150 különböző példányát, a vadászok kortárs közlekedési eszközeit és további egyedi látványosságokat is. A kínálatban szerepeltek szűkebb témakörrel foglalkozó csoportok, fúvós- és csalogató versenyek, kutyatenyésztő és solymászbemutatók is.





SILVA REGINA – a megszokott színvonalon



A SILVA REGINA szakvásár az erdészeti eszközök megszokott széles skáláját vonultatja fel. A közönséget vonzó faszobrász bemutatón, és a fűrészelésen kívül fejszedobó verseny is volt.

A SILVA REGINA kísérő szakmai rendezvényei idén az erdészeti baleset megelőzésre és a szúbogarak elleni védekezés korszerű módszereire összpontosítottak.







FISCHEN horgászati kiállítás: vonzotta az ínyenceket



A Horgászkellékek Nemzetközi Kiállítása tizenegy éves fennállása alatt a sport- és szabadidős horgászat jelentős seregszemléjévé fejlődött. Idén három ország 93 kiállítójának kínálatát ismerhettük meg a horgászeszközök és –kellékek teljes skálájával, a horgászattal és a haltenyésztéssel foglalkozó folyóiratok, könyvek és filmek mellett.







Nagy érdeklődést váltott ki a méhészkiállítás



Külön pavilonban kapott helyet a méhészkiállítás, ahol többek között történelmi és modern kaptárakat láthattunk. A mézet, méhészeti termékeket és méhészfelszereléseket meg is lehetett vásárolni.





A biomassza a jövő témája



Az idei szakvásárok logói egy újabb, BIOMASS feliratú négyszöggel bővültek, hiszen a megújuló energiáknak kiemelt szerep juthat a mezőgazdaságban. A kísérő rendezvények sorozatában ezért szerepeltek előadások a biomassza mező- és erdőgazdasági hasznosításáról.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?