Kukorica Termésverseny 2010

Agro Napló
A Magyar Kukorica Klub kezdeményezésére II. alkalommal megrendezésre kerülő verseny elsődleges célja az egyéni teljesítőképesség bemutatása mellett az ágazat versenyképességének fokozása, figyelembe véve a különböző termőhelyek agro-ökológiai teljesítőképességét is.

 

A verseny során kidolgozott, kipróbált és bemutatott módszerek nagy érdeklődéssel és aktív sajtónyilvánossággal kísért verseny keretében gyorsabban nyernek teret a köztermesztésben, mint az információterjesztés hagyományos útjain. Ehhez még hozzátehetjük, hogy a verseny, országos mozgalommá fejlődve, terepe lehet a gyakorlati oktatásnak, a szakmai turizmusnak is.

 

Versenykiírás és dokumentumai: http://www.magyarkukoricaklub.hu/iratok.php  

Jelentkezési határidő: 2010. július 31.

További információ: magyarkukoricaklub@t-online.hu

 



A verseny propagálására hivatott országos fórumok (Debrecen, Székesfehérvár) megrendezését szponzorok támogatták, akik termékeikkel és szolgáltatásukkal meghatározó szereplői a hazai kukoricatermesztésnek, illetve részesei lehetnek a Kukorica Termésverseny sikerének.

Kik és hogyan járulnak hozzá a jövedelmező kukoricatermesztéshez?

 



PIACI KÖRKÉPÜNK:







VETŐMAG:





DOW AGROSCIENCES Hungary Kft.



Az elmúlt évek meterológiai tendenciái azt mutatják, hogy egyre szélsőségesebb csapadék viszonyok mellett kell megtanulnunk eredményesen kukoricát termesztenünk. Ehhez – néha szakítva a hagyományos kukoricatermesztési technológiával - olyan genetikai hátterű termékeket kell választani, melyek képesek megfelelni a gazdálkodók elvárásainak a változó környezeti adottságoknak.



A Dow AgroSciences, mely kiemelkedő innovációról tett már tanúbizonyságot a növényvédő szerek piacán, hagyományos termesztési technológiával termeszthető hibridek mellett új koncepcióval, új genetikával mutatkozik be Magyarországon a. A koncepció hátterét a korai vethetőségű korai kukoricák adják, melyek már 5 C-os talajhőmérsékleten vethetők. Ez a tulajdonság az elmúlt évek tapasztalatai alapján lehetőséget teremt arra, hogy a kukorica vetését március utolsó dekádjától el lehessen kezdeni.



Milyen előnyöket nyújtanak a korán vetett, rövid tenyészidejű Dow MTI hibridek?



A speciális tulajdonságnak köszönhetően –alacsony fejlődési küszöb hőmérséklet- a vetéskor szerzett előnyüket tovább növelik, és már június első dekádjában virágoznak, elkerülve a forró és aszályos júliusi napokat. A virágzási idő előbbre hozásával nő a jó termékenyülés és szemtelítődés valószínűsége. Az érés, a szemek vízvesztése a forró és száraz augusztusban történik, ezért a vízleadás nagyon intenzív. Augusztus végén, szeptember elején elérheti a 14%-ot a szemek nedvesség tartalma, nincs szükség szárításra. Ez jelentős költség megtakarítást jelent amellett, hogy a termény minősége kiváló (fuzárium és füstgázmentes) és valós piaci igény van a „primőr” termékre. Korai-akár szárítás nélküli- betakarítás után, nagy biztonsággal, beérett jó vetőágyat lehet készíteni az őszi kalászosok illetve akár a repce alá.



A Dow AgroSciences szuper korai (FAO 160-190) MT Nele, MT Lena, MT Mattes és igen korai (FAO 230-270) MT Milo, MT 261, MT 291 hibridjei a fenti előnyöket kínálják a termelőknek.

 

 



KWS Magyarország Kft.



„Viadal vagy Diadal”



A Magyar Kukorica Klub által immár második alkalommal megrendezésre kerülő termékverseny egy nagyon ígéretes kezdeményezés. A KWS értékesítési vezetőjeként értékesítési csapatunk véleményét szem előtt tartva a tavalyi első évben, még kissé kétkedve néztem ezt a megméretetést. Dr. Nagy Sándor termékfejlesztési kollegánk már a tavalyi esztendőben nagyon nagy örömmel adta hírül ezt a versenyt. Ő talán már akkor látta azt a komoly háttérmunkát, azt a professzionális hozzáállást, amit a szervezők képviseltek, jelentettek, és jelentenek. Be kell látnom, hogy azok az elvek, melyek ezt a kezdeményezést a megvalósítás talajába elvetették, korszakalkotóak és túlmutatnak a jelen mezőgazdaságán. Mit is jelent ez? Ugyan a jelenben zajlik a viadal, de ennek az eredménye, diadala csak a jövő magyar mezőgazdaságában fog visszaköszönni. A kukorica termésének az évjáratonkénti ingadozása (3,5-7,5 tonna/hektár) átlagot szem előtt tartva ennek a magasabb érték felé való nemcsak elmozdítása, hanem állandósítása, túlmutat egyszerű versenyen. Itt egy egészséges versenyszellem alakul ki, ahol egymással küzd technológia, szakma, és nem utolsó sorban hibridek, melyek a gyakorlatban teret nyerve később az egész mezőgazdaságunk hasznára lesznek. Ezek a pozitív példák és elérhetetlennek tűnő köztermesztésbeli eredmények visszaköszönnek a mindennapokban. Nem varázsfogásokról szól ez a történet, nem apró trükköket használnak a versenyben résztvevő gazdák. Technológiákat követnek, okszerűen tápanyagot pótolnak, és hibrideket választanak, jelen évtől kezdve kimagasló KWS kukorica hibrideket is.



A hallgatóság soraiban jelenlevő Nagypál Barnabás kollégám, aki a Békés megyei muronyi nemesítő állomásunk kutatási vezetője, megerősíthet abban, hogy a 2004-ben létesített komplexum első gyümölcsei megérkeztek.



Az új neves hírnök K…S hibridek: a



300 FAO számú KrabaS,

310 FAO számú KladduS,

340 FAO számú KameliaS,

360 FAO számú KinemaS

380 FAO számú KorneliuS,

450 FAO számú KessoS,

460 FAO számú KarmaS,

560 FAO számú KrassuS.



Jönnek a még újabb fejlesztésű anyagaink, amelyek stressz tűrő és vízleadó képességben, termésbiztonságban méltó ellenfelei a jelenleg piacvezető nemesítő házak anyagainak.

 

 



MONSANTO Hungária Kft.



„Közös cél a terméshozamok fokozása”





A Monsanto 2030- ra a terméshozamok megduplázását tűzte ki célul. Természetesen csak ott vállalható ez a célkitűzés ahol a vállalat által ajánlott összes technológiai elemet használják, használhatják a termelők. A mezőgazdaságból élők életkörülményeinek javítása és a természeti erőforrások megőrzése szintén a cég vállalásának része. A Monsantonak természetesen együttműködő partnerekre van szüksége, ahhoz, hogy a cég fejlesztései mindennapi gyakorlattá váljanak. A cég szakemberei nagy jelentőséget tulajdonítanak a termésverseny nek köszönhető szakmai információ áramlásnak, ami hozzásegíti a termelőket a hatékony termesztéstechnológiák megismeréséhez.



Ajánlott linkek: www.dekalbmet.hu , www.dekalb.hu ,

Kísérleti bázisprogramok és szakmai fórumok: DEKALB Innovációs Centrumok

 

 

TÁPANYAG-GAZDÁLKODÁS





FERTILIA Kft.



A Magyar Kukorica Klub által szervezett kukorica termésverseny nagyon innovatív kezdeményezés. Teret ad egyik legfontosabb termesztett növénykultúránk termesztési tapasztalatainak összegzésére, a terület szereplőinek – termelő, input anyagokat beszállítók, tudományos kutatók, stb.– információ cseréjének. Ezét fontos a Fertilia kft-nek, hogy a programban támogatóként részt vegyen.



A Fertilia kft a magyar műtrágya kereskedelem jelentős képviselője, ennek megfelelően a kukorica tápanyag ellátásához szükséges teljes műtrágya kínálattal rendelkezésre áll a termésverseny résztvevőinek.



Az elmúlt öt évben stratégiai fontosságú tevékenység a Cégnél a saját gyártású termékcsaládok piaci bevezetése, forgalmazott termékkörünkben arányuk növelése.



Ide sorolhatók a mikro- és mezoelem kiegészítésű Gramix NPK , a folyékony Fertisol termékkör és UMG mikroelem granulátumjaink. A Klub honlapján ezek a termékek regisztrálva lettek a Tanácsadói Termékjegyzékben, a Névjegyzékben megadott cégképviselőink bővebb tájékoztatást tudnak adni róluk.



Alábbiakban kiemelten ismertetnénk az UMG mikroelem granulátum készítményeinket.



A Fertilia kft-nél egy olyan újszerű, drazsírozási gyártástechnológia került kialakításra, amely lehetővé teszi inert hordozó anyagra különböző , a növények fejlődéséhez nélkülözhetetlen makro, mezo és mikro tápelemet tartalmazó anyagok felvitelét, granulált termékforma előállítását. 2008-ban megtörtént a gyártó berendezés beruházása, melyben az egyedi igényeken alapuló, termőhely specifikus Gramix NPK –hoz adott mikroelem granulátumokat gyártotjuk.



Mi is az UMG?



Környezetbarát, a mikroelemek hatékonyságát javító szerves adalékanyaggal kiegészített új mikroelem granulátum, szemcseméretével illeszkedik a Gramix NPK rendszerünkhöz. A hordozóanyag talajba kerülve humifikálódó biomassza. A gyártástechnológia rugalmasságából adódóan megoldható az adott területen lévő növénykultúra egyedi mikroelem visszapótlása, azaz könnyen legyártható mono- vagy növényspecifikus mikroelem kompozíció. A készítmény összes fém tartalma: 10 m%.

Ez évben megoldottuk egy új mikrogranulátum formula gyártását, mellyel elsősorban megcéloztuk a kukorica számára nagy fontosságú cink talajon keresztüli visszapótlását. Az UMG CINK MICRO (10 m% Zn, szemcseméret: 90 % 0,5 mm – 1,0 mm között, Térfogatsúly: 800 g/l) készítmény a kukorica vetéssel egy menetben, a vetőgépekre szerelt mikro granulátum szóró adapterekkel juttatható ki, sorkezeléssel, mintegy jól oldódó cink starter műtrágyaként alkalmazható. Javasolt dózisa: 10 – 20 kg/ha. Idei szezonban elsősorban Fejér és Bács-Kiskun megyébe került ki gazdálkodókhoz a szer, s a legkülönbözőbb gyártmányú vetőgépekkel lett kijuttatva. Hatékonyságáról az évközi állomány szemlék és betakarítási tapasztalatok, valamint a kísérleti beállítások eredményei alapján tudunk majd beszámolni.



A Fertilia Kft természetesen pénzbeli segítséggel is támogatja a kukorica termésverseny szervezésének sikerességét. Partneri körünkből 10 fő benevezését díját finaszírozzuk, az év végi értékelésnél különdíj felajánlásunk: 2 főre szóló welness hétvége a partneri körünkből kikerülő legeredményesebb versenyzőnek.

 


UMG CINK és UMG CINK MICRO termék kép

 

 


UMG gyártó berendezés

 

 

K+S KALI GmbH



A kukorica tápanyag-igényéből kiindulva (K > N > P > Mg) azon termesztett növényeink közé tartozik, melyeknek igen magas a K-igénye (1. ábra). Tény, hogy a N elengedhetetlen és alapvetően fontos a kukorica növekedése szempontjából, azonban a kukoricának a kálium iránti igénye meghaladja még a nitrogén-igényét is. Gyakran tapasztaljuk, hogy a kukorica trágyázása csak a nitrogén kijuttatására korlátozódik, ami nem helyes:



1./ mert K hiányában a kijuttatott N-trágya mennyiségének csak egy része képes a növény számára hasznosulni,

2./ mert komoly hozam- és minőségveszteséggel kell számolnunk, ha nem juttatunk ki kálium-műtrágyát is a N-trágyázás mellett.



A kukorica nagyon gyorsan növekszik a címerhányás előtti 14 napban és azután mintegy 25-30 napig. Ebben az 5-6 hétben igényli a legtöbb tápanyagot. Ebben az 5-6 hétben veszi fel az összes szükséges tápanyagnak kb. háromnegyed részét. A trágyázást ehhez a nagy tápanyagfelvételhez kell tehát igazítani. A kukoricának a keményítőképzéshez sok káliumra van szüksége, a kálium felvétele már a címerhányás idején elérheti a maximumot (12 kg K2O-nak megfelelő kálium / hektár / nap. A káliumhiány ebben az időszakban oly mértékű károsodáshoz vezet, mely később semmilyen beavatkozással nem korrigálható.

 


A kukorica tápanyagigénye

 

A kálium: növeli a kukorica szárszilárdságát,

- növeli a gombás betegségekkel szembeni rezisztenciáját,

- növeli a hideggel szembeni ellenállóságot, elősegíti a csövek kialakulását,

- a hibridek megfelelő kiválasztásával csökkenti a szárrothadás veszélyét, valamint

- átsegíti a kukoricát a hosszabb ideig tartó szárazságon.



A kukorica számára a jó magnézium ellátás is fontos, főleg a a sorok záródása és a virágzás közötti 4-6 hétben. Hiánya tigris-csíkozottságot és hiányos szemtelítődést eredményez. Ezen keserűsós levéltrágyázással (EPSO Top®), míg a cinkhiányon a 6-12 leveles állapotban elvézett EPSO Combitop® -os levéltrágyázással segíthetünk.



A termésverseny résztvevőinek ajánljuk figyelmébe a Korn-Kali® nevű műtrágyát, mely több, mint a hagyományos kálisó. A kálisó egyetlen összetevőjével (kálium) szemben káliumot, magnéziumot és ként egyidejűleg juttat a növény számára. Kiváló oldhatóságának köszönhetően tavasszal is kijuttathatjuk. Kiváló kiegészítője valamennyi egy- és többkomponensű műtrágyának. Használatával kiemelkedő terméseredmény érhető el. Elérhetőségeink: tel. 30/2320154, mail: zsom.eszter@t-online.hu

 

 

YARA Hungária Kft.

Kukoricánál megfelelő alaptrágyázáskor is jelentkezhetnek a termést jelentősen befolyásoló tápanyag ellátási problémák. Ezek közül kiemelem a két általánosan jellemző tünetet, ezek megelőzését, illetve kezelését Yara termékekkel.







1. Foszforhiány: évjáratoktól függően antociános elszíneződéssel jelentkező probléma /1. sz. ábra/.

 


 

A tünet korai időszakban jelentkezik, ha a nővény nem jut elegendő foszforhoz. .Ennek oka egyrészt, hogy a talajban eleve kevés a felvehető foszfor, vagy a felvétele gátolt, elsősorban az alacsony talajhőmérséklet miatt. A kezdeti időben a foszforhiány a gyökérnövekedést hátráltatja, ez többek között a későbbi aszálytűrést kedvezőtlenül befolyásolja. De nem csak a gyökérnövekedés sínyli meg a hiányt, hanem az egész növény növekedése, fejlődése megtorpan. A stagnálás megnyújtja a tenyészidőt, ez akár 1-3 %-os betakarításkori nedvességtartalom növekedést okozhat.



A fenti tünet olyan területeken jelentkezik, ahol a foszfor őszi alaptárgyaként került kijuttatásra, vagy a terület egyáltalán nem kapott foszfor műtrágyát. Megelőzésére, kezelésére alkalmas készítmény a YaraVitaTM Zeatrel, összetétele:

 


 

Javasolt adagja: 3 l/ha, költsége 4-4300 Ft/ha. Első pillanatra soknak tűnik az összeg, de ez nem több mint 120-130 kg kukorica ára. Vegyük számításba, hogy 1% vízelvonás költsége 500-700Ft/t. Tehát érdemes megelőzni, kezelni a problémát.

 


2. számú ábra: Cink hiány

 

Hol várható cinkhiány: a 2. sz. ábra jól szemlélteti, hogy gyakorlatilag az ország egész területén cinkhiány valószínűsíthető.

 

 




 

A kukorica a cinkhiányra erősen érzékeny növény, a megelőzése gazdasági haszonnal jár.

Ajánlott készítmény a YaraVitaTM Zintrac, melynek hatóanyag tartalma 700 g/l / 44%/ elemi formában kifejezve.



Javasolt adagja: 1 l/ha, költsége 1800-1900 Ft/ha.



A készítmények keverhetősége a www.tankmix.com honlapon ellenőrizhető. A felhasználásnál az előírásokat be kell tartani.



 

 

NÖVÉNYVÉDELEM





CHEMINOVA Magyarország Kft.

3 témakört emelnék ki, amivel hozzá kívánunk járulni a verseny eredményességéhez.



1. Mikrogranulált starter trágyák: A kukorica kezdeti fejlődésének időszakában elengedhetetlen, hogy megfelelő, könnyenfelvehető tápanyagokhoz jusson, hogy a csirázás után gyorsan fejlődésnek induljon, erős gyökérzetet fejlesszen. Ez a kezdeti előny a jó tápelem ellátottságú növényt a vegetációja során végig kiséri, ami a hozamokban is realizálódik. Ehhez három különböző tápelem összetételű mikrogranulált starter trágyát kínálunk (Seed Starter Cink, Radaistart Standard, Radistart Eco), amit közvetlen a magra kell kiszórni, így csak a termesztett növényt trágyázzuk a gyomokat nem.



2. Talaj és növény orvoslás: Az Amalgerol Premiumot mint talaj és növény kondicionáló anyagot azért emelem ki, mert az idei nagyon csapadékos időjárás nagyon sok erősen víznyomásos területet eredményez. A készítmény a talajélet beindításával segíti a jó talajszerkezet kialakulását, levegősebbé, vízátjárhatóbbá alakítva a talajt. A stresszoldó képességét a készítménynek az elmúlt sok év tapasztalata igazolta, erre példa a két dia. Ugyanakkor az is több éve bizonyított, hogy jó kondiciót biztosítva a kezelt állománynak a hozamok emelkedése mellett a termés minőségét is javítja.



3. Zinic 700 : Tekintettel arra, hogy az ország talajainak jelentős része cink-hiányos, és a kukorica erre különösen érzékeny, egy könnyen felvehető, nagyon magas hatóanyag tartalmú (700 g/l) folyékony lombtrágyát ajánlunk, nagyon kedvező hektárköltségen.



További információkért keresse fel honlapunkat: www.cheminova.hu  



Horváth József

CHEMINOVA

 

 

NUFARM Hungária Kft.



A Nufarm Hungária Kft. számára a 2010-es esztendő már a harmadik növényvédelmi szezont jelenti. Tavalyhoz képest létszámban és tapasztalatokban is gyarapodtunk. A piacon viszonylag új szereplő lévén, igyekszünk magunkat és termékeinket minél jobban megismertetni a felhasználókkal, termelőkkel. Erre kiváló lehetőségek a Magyar Kukorica Klub rendezvényei és termelési versenye.



Kukoricában, mind az extenzív, mind az intenzívebb technológiát használók számára tudunk megoldásokat javasolni, a jól ismert 2,4 D hatóanyagú Dezormon és a Solution, illetve a bromoxinilt tartalmazó Mextrol B-től egészen a teljes megoldást nyújtó Zeagran Xpert-ig.



A Zeagran 340 SE korai post, illetve post emergensen kijuttatva a magról kelő kétszikű gyomnövények ellen, a nehezen irthatók ellen (szerbtövis, selyemmályva, keserűfű-félék, triazin rezisztens disznóparéj és libatop, SU toleráns napraforgó árvakelés) is gyors, tartós és biztonságos hatást biztosít. Két hatóanyagának, a terbutilazinnak és a bromoxinilnek köszönhetően gyorsan, már a kijuttatást követően néhány nappal a gyomok elpusztulnak. Mind a két hatóanyag a kukoricára nézve szelektív, hatásuk kíméletes. A terbutilazin hatóanyag révén megbízható tartamhatással is rendelkezik. Ideális partnere a kukoricában használatos pre- illetve post emergens egyszikűirtó készítményeknek.



A Zeagran Xpert, a magról kelő kétszikűek és a magról kelő, illetve évelő egyszikű gyomnövények ellen nyújt megoldást kukoricában. Az 5 hektáros csomag három hatóanyag kombinációja, ami 2 l/ha Zeagran 340 SE-t és 50 g/ha Titus DF-et és 0,1 l/ha Trendet tartalmaz.

 


Zeagran Xpert kezelés után 10 nappal

 

A glifozát-izopropilamin só hatóanyagú Amega, vetés előtt, vagy vetés után a csírázás megindulásáig alkalmazható, a nehezen írtható egy- és kétszikű gyomok ellen (mezei acat, fekete üröm, tarackbúza, stb.).



A kukoricabogár imágói, kukoricamoly és a gyapottok-bagolylepke lárvái elleni védekezés hatékony eszköze lehet, az idén engedélyezet, lambda-cihalotrin hatóanyagú Kaiso.



A magam és a Nufarm Hungária Kft. nevében jó munkát, jó termést (és elfogadható felvásárlási árakat) kívánok a minden termelőnek.

 

 

SUMI AGRO Hungary Kft.

Az országos fórum megrendezését a Sumi Agro Hungary Kft. is támogatta, aki a kukoricában alkalmazható termékeivel, technológiai ajánlásaival meghatározó szereplője a hazai kukoricatermesztésnek, így részese a verseny sikerének.



A Sumi Agro Hungary kft a jövedelmező kukoricatermesztéshez az alábbi termékekkel nevezett a versenyben:

CLICK combi korai posztemergens gyomirtó szer

SPUR hatásfokozó adalékanyag,

DUO SYSTEM gyomirtási technológia,

MOSPILAN 20 SP rovarölő szer,

PLEDGE 50 WP kukorica gyomirtó szer.

A CLICK combi korai posztemergens gyomirtó szernek egyik hatóanyaga a terbutilazin, amely a magról kelő kétszikűek ellen hatékony, másik hatóanyaga a dimethenamid p, amely a magról kelő egyszikűek elleni kiváló hatása mellett még kétszikűirtó mellékhatással is rendelkezik, mint pl. parlagfű, fekete csucsor, disznóparéjfélék ellen.

Dózisa: CLICK combi 2,5 l/ha + SPUR 0,1 l/ha



A korai posztemergens gyomirtás előnyei:

• a csírázás gátló hatás kevésbé van kiszolgáltatva a csapadékszegény időjárásnak

• a már kikelt 2-4 leveles kétszikű és 1-3 leveles egyszikű gyomnövényeket is eredményesen pusztítja

• a hatásfokozó következtében gyorsabb, jobb a posztemergens hatás

• a vontatottan, később kelő gyomnövények csírázása is gátolt

• optimalizált hatásidőzítés



A SPUR egy speciális permetezés technikai adalékanyag, amely elősegíti a permetlé jobb tapadását, terülését és javítja a hatóanyagok növényi szövetekbe való felszívódását. A CLICK combi hatásának növelése érdekében javasoljuk használatát.



A DUO SYSTEM gyomirtási technológia alkalmazásával bármilyen fejlettségű évelő és magról kelő egyszikű gyomnövény visszaszorítható tetszőleges fejlettségű kukoricából





A Mospilan 20 SP a kukoricabogár imágók elleni védelem hatékony készítménye, amely 0,15 kg/ha dózisban NAPPALI permetezéssel kijuttatva, a méhekre nem veszélyes. A Mospilan légi úton is kijuttatható. A SPUR hatásfokozó tovább növeli a szer hatását, hatástartamát.



A Pledge a kukorica preemergensen alkalmazható gyomirtó szere, amely a talaj felszínén vékony réteget képez, a csirázó gyomok e réteget elérve elpusztulnak. A Pledge elsősorban a magról kelő kétszikűek ellen hatékony, amely néhány mm csapadék hatására már kifejti hatását. Magról kelő egyszikűekkel fertőzött területen bármely preemergens egyszikűirtóval kombinálható.

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?