Új utak a fatermesztésben a SEFAG-nál

Agro Napló
A SEFAG Zrt. „Fás szárú megújuló növényi energiaforrások üzemi termelésbe vonása kedvezőtlen adottságú termőhelyeken” címmel új projektet indított, melynek fő célja olyan új termesztéstechnológia kidolgozása, mellyel a jelenleg gazdaságtalan művelésű mezőgazdasági termőhelyeket jobban ki lehetne használni. A projektet 2010. május 27-én mutatták be.

 

Az öt kísérleti helyszín Nagykorpád és Szabás községek területén található. A projekt során hat fafajt, illetve fajtát hasonlítanak össze. A kísérletbe vont fajták: „AF-2” és „Monviso” ANC olasznyár klónok, „Kopeczky” magyar nemesnyár klón, „GYK” akác klón, kontrollként a megyében őshonos szürkenyár és ugyan nem őshonos, de jelentős mennyiségben megtalálható fehérakác szolgál. A projekt 120 hektár üzemi méretű kísérleti területet foglal magába. A hat fafajt, fajtát közel 5 hektáros parcellákban, négyszeres ismétlésben hasonlítják össze.

A projekt fő célja a K+F tevékenység, azaz a kutatás és fejlesztés e témakörben. A kutatási tevékenység főképpen a kiindulási terület jellemzőire, a telepítés, fenntartás és felszámolás során felmerülő technológiai és biológiai folyamatokra, a gazdasági eredményekre és társadalmi hatásokra terjed ki. A megcélzott hasznosítási lehetőség a minirotációs energetikai felhasználásra alkalmas, aprítékot szolgáltató fás szárú ültetvény.



A kidolgozandó technológiának számos előnye van, például, hogy egy esetleges élelmiszer- vagy takarmányár robbanás esetén az ültetvények könnyen és olcsón megszüntethetőek, a területet újra a mezőgazdasági termelés szolgálatába lehet állítani. Egy másik igen pozitív – méghozzá társadalmilag pozitív – előnye, hogy a telepítésre alkalmas területeken valamikor mezőgazdasági termelés folyt, mely számos vidéki lakosnak adott megélhetést, akik mára munkanélküliekké váltak. Viszont ők potenciális munkaerőt jelentenek, akik ezáltal, újra munkalehetőséghez, és így megélhetéshez jutnak.



A projektet délelőtt a helyszínen mutatták be a szakmai érdeklődőknek és a sajtónak, majd délután ”A zöld energia hasznosításának lehetőségei napjainkban, különös tekintettel az energiaültetvényekre” című konferenciára került sor. Detrich Miklós

Forrás: Forestpress

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?