Génmódosítási kísérletek engedélyezése a fertőző leromlás vírusa ellen

Agro Napló
Bruno Le Maire, élelmezésügyi, mezőgazdasági és halászati miniszter engedélyezte az Országos Mezőgazdasági Kutatóintézet (INRA) colmari részlegének[1] egyes genetikailag módosított szőlő oltványokkal, a szabadban történő kísérletezést. A miniszter döntését a Biotechnológiai Főtanács véleményére tekintettel és a környezetvédelemért felelős miniszter egyetértését bírva hozta meg. A döntést április hónapban nyilvános konzultáció is megelőzte.

 

A kísérlet célja, hogy a fertőző leromlás betegségére rezisztens fajtát hozzanak létre. E betegség a francia szőlővidékek mintegy kétharmadán jelen van és befolyásolja a szőlő élettartamát, valamint terménymennyiségét. Napjainkban még nincs megfelelő gyógymód a betegség hatékony kezelésére. A kísérlet több tudományos kérdést, így a transzgének fertőző leromlást okozó vírus elleni hatékonyságát és a genetikailag módosított oltványok környezeti hatását is vizsgálni kívánja.



A kísérletre vonatkozóan előírt szigorú szabályok révén elkerülhetővé válik a módosított fajta szándékolatlan terjedése, hiszen ezek az oltványok nem hoznak virágot, illetve az oltvány virágzata eltávolításra kerül a virágzás előtt. Mindemellett a földbe helyezett ládák szabályozzák a gyökérzet fejlődését és jelentős mértékű izolációs terület került meghatározásra a kísérleti parcella és a szomszédos parcellák között. Az előírt szabályok kísérleti telepen történő betartását az Élelmezésügyi, Mezőgazdasági és Halászati Regionális Igazgatóság (DRAAF) rendszeres ellenőrzései is garantálni fogják.



________________________________________

[1] http://www.colmar.inra.fr/





dr. Gúr Roland



Forrás: FVM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?