A Coldiretti nemzetközi fóruma a KAP jövőjéről Brüsszelben

Agro Napló
A Coldiretti, Olaszország egyik legnagyobb mezőgazdasági szervezete, már második alkalommal rendezett nemzetközi fórumot Brüsszelben. A tavalyi rendezvény a "Hogyan változtatja meg Európa az olaszok vásárlásait?" címet viselte.

 

Idén a KAP jövője volt a téma. ANemzetközi Fórumon részt vett Dacian Ciolos EU Mezőgazdasági biztos, Giancarlo Galan, olasz mezőgazdasági, élelmiszeripari és erdészeti miniszter, Andrea Ronchi a Közösségi Politikáért felelős olasz miniszter és természetesen Sergio Marini a Coldiretti elnöke. A Fórum legfontosabb témája a KAP jövője volt.

Galan mezőgazdasági miniszter felszólalásában méltatta, hogy a Bizottság a KAP jövőjéről megkezdett vitát az érintett szervezetek és alanyok érveinek és igényeinek meghallgatásával folytatja. A miniszter kijelentette, hogy abszurdnak tarja a KAP megkérdőjelezését a jelenlegi nehéz mezőgazdasági helyzetben (a jövedelmek visszaesése, az árak ingadozása, megnövekedett nemzetközi konkurencia), amikor az eddigieknél is nagyobb szükség van a szervezett és következetes közösségi agrárpolitikára. Az aktuális helyzetben az európai mezőgazdaságra igen nagy figyelmet kell fordítani, KAP jövőbeli prioritásai a spekuláció által jelentett veszély megelőzése és a régiók sajátosságait elismerő reform kell, hogy legyenek.



Valamennyi résztvevő egyetértett abban, hogy a mezőgazdaságra szánt keretek csökkentése nem indokolt, bár Ciolos mezőgazdasági biztos hangsúlyozta, hogy a közös agrárpolitikát reklámozni kell, meg kell ismertetni vele az állampolgárokat, el kell nekik magyarázni, hogy a mezőgazdaság közjavakat termel, olyanokat, mint például a környezet- és területvédelem, a minőségi élelmiszertermelés, az állatjóllét, de ezeknek a termelők számára költségvonzata van.



Galan elmondta, hogy Olaszország a minőségi és kiváló mezőgazdasági termékek hazája, amit nem szabad veszni hagyni. A termelőknek nyújtott anyagi támogatás nem más, mint az európai vállalkozások által viselt többletköltségekhez történő hozzájárulás. Megfelelő támogatások hiányában a KAP-ra a hanyatlás várna és egyidejűleg a generációkon keresztül megteremtett mezőgazdasági modell átalakítása válna szükségessé. 





Dr. Hamar Balázs

 

Forrás: FVM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?