Megváltozott munkaképességű munkavállalók a mezőgazdaságban

Agro Napló
A Védett Szervezetek Országos Szövetsége (VSZOSZ) magyar delegációja több napos szakmai úton vett részt Franciaországban, a szellemi fogyatékosok szüleinek, barátainak, foglalkoztatóinak és alkalmazottainak, valamint a részükre szolgáltatást nyújtók francia szövetségének, a FEGAPEI-nek a meghívására.

 

A program részeként a delegáció 2010. június 4-én, pénteken megbeszélést folytatott Marie-Anne Montchamp képviselő asszonnyal (korábbi fogyatékos-ügyi államtitkár) a Nemzetgyűlés épületében. A tárgyaláson áttekintésre került a hátrányos helyzetű- és ezen belül is elsősorban a megváltozott munkaképességű emberek életkörülményeinek javítását célzó intézkedések köre és e munkavállalók alkalmazási feltételeinek franciaországi alakulása. Az esemény egyik legfőbb eredménye, hogy a VSZOSZ és a képviselő asszony által elnökölt partnerszervezet (L’Agence Entreprises & Handicap) között érdemi együttműködés és tapasztalatcsere indulhat meg a jövőben.



Hazánknak is célja, hogy egyre több megváltozott munkaképességű és fogyatékos személy foglalkoztatása valósuljon meg. A VSZOSZ tájékoztatása szerint Magyarországon jelenleg a bérmunka aránya meghatározó és kisebb mértékben önálló termék előállítása is zajlik. E tevékenységet elsősorban a könnyűiparban, ruházati termékek, bőripari termékek előállításával, cipőgyártással, vegyipari- és műanyagipari termékek előállításával, kiszerelésével, csomagolásával és élelmiszeripari termékek csomagolásával biztosítják. Jelentős továbbá a vakok és gyengén látók esetében a kefe- és seprűgyártás is.



Mindemellett Magyarországon található néhány olyan gazdálkodó szervezet is, akik megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásával mezőgazdasági munkákat – elsősorban növénytermesztést és kisállat tenyésztést, ritkábban lótenyésztést – végeznek. A látogatás egyik célja volt az is, hogy a delegáció tagjai megismerjék azon tapasztalati ismereteket, melyek alkalmazásával a magyarországi mezőgazdasági jellegű üzemek a jelenleginél szélesebb körű terápiás foglalkoztatási lehetőséget nyújthatnak a sérült embereknek. 



dr. Gúr Roland

 

Forrás: FVM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?