Megmérettek a mádi borok

Agro Napló
A Hegyalja patinás településén, Mádon került sor a Tokaji Borvidék idei borversenyére. Miután a hegy levét megmérették, báloztak is a borászok. Az Év Bortermelője díjat Berecz Stefani a Tokaji Hegyközségi Tanács képviselőjétől vehette át.

 

Tizenöt évvel ezelőtt rendezték meg első alkalommal a tokaji borok versenyét. Mi volt akkor a céljuk ezzel az elképzeléssel?



- A borvidéken iránymutatást szerettünk volna adni a borászoknak, termelőknek, hogy kapjanak visszajelzést az elkészített boraikról – kezdi válaszát Jarecsni János, a Tokaji Borvidék Hegyközségi Tanácsa titkára. - A másik jelentősége a marketingnek van. Így a televíziókban, újságokban is megjelenünk. A nagydíjas borokat általában a honlapokra is felrakjuk, és a szakújságokban is megjelentetjük.





- Divat ma a jó bort inni?



- Úgy hiszem, hogy igen. Igaz, ehhez megfelelő partner is kell, nemcsak borból, hanem borivóból is. Az évek során sokat fejlődött Magyarország, a sör és a pálinka után egy picit áttértünk az igényesebb borok fogyasztására. Ez hasznos, különösen a Tokaji Borvidéken. Itt jó minőségű borok teremnek, és aki tokaji bort választ, az általában jól választ. Én nem mondom, hogy nem lehet jó vörösbort inni, de egy picit én is fehérboros-párti vagyok. Manapság van egy törekvésünk: a Tokaji aszú és az édes kategória mellett kerüljenek előtérbe a száraz tokaji borok is.

 

- Idén hány termelő hozta el a borát?



- Összesen 258 minta érkezett, és 95 borászati üzem, illetve termelő vesz részt ezen a borversenyen. Ez megfelelő szám, más borvidéki borversenyekhez hasonlítva azt is mondhatnám, hogy kiemelkedő.



- Manapság milyen szerepe van itt a szőlő- és bortermelésnek?



- Mindig jelentős volt – mondja Galambosi Imre, Mád polgármestere. - A ’90-es évek elején volt egy visszaesés, de nemcsak helyi viszonylatban, hanem országosan is. Nekem az a tapasztalatom, és ezt mutatják a településünkön létesülő új borászatok, hogy van értéke a bornak. Vagy, legalábbis bízunk benne, hogy lesz értéke a bornak, és különösen Mád területén. Az az ízgazdagság, amit a Mád környékén lévő talaj ásványianyag-összetétel ad, az egyedülálló.





Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?