ÚMVP közlemények

Agro Napló
Az ÚMVP Irányító Hatóságának 39/2010. (VI. 7.) közleménye Az ÚMVP Irányító Hatóságának 40/2010. (VI. 9.) közleménye

 

Az ÚMVP Irányító Hatóságának 39/2010. (VI. 7.) közleménye



az agrár-környezetgazdálkodási támogatás során nem alkalmazható növényvédőszer-hatóanyagok, valamint az azokat tartalmazó növényvédő szerek köréről és a 26/2010. (IV. 23.) ÚMVP IH Közlemény hatályon kívül helyezéséről



Az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból nyújtott agrár-környezetgazdálkodási támogatások igénybevételének részletes feltételeiről szóló 61/2009. (V. 14.) FVM rendelet alapján a növényvédő szer használat az alábbi célprogramok esetén korlátozásokhoz kötött.



szántóföldi agrár-környezetgazdálkodási célprogram csoport:



•integrált szántóföldi növénytermesztési célprogram

•tanyás gazdálkodás célprogram

•természetvédelmi zonális célprogramok: 

        -szántóföldi növénytermesztés túzok élőhely-fejlesztési előírásokkal célprogram

        -szántóföldi növénytermesztés vadlúd- és daruvédelmi előírásokkal célprogram

       -szántóföldi növénytermesztés madár- és apróvad élőhely-fejlesztési előírásokkal célprogram 

      -szántóföldi növénytermesztés kék vércse élőhely-fejlesztési előírásokkal célprogram



ültetvényekre vonatkozó agrár-környezetgazdálkodási célprogram csoport:



•integrált gyümölcs- és szőlőtermesztés célprogram

•hagyományos gyümölcstermesztés célprogram



A mellékelt táblázatok a 2009/2010. gazdálkodási évben a gazdálkodás során nem alkalmazható növényvédőszer-hatóanyagok, az azokat tartalmazó növényvédő szerek, valamint a támogatható növények körét tartalmazzák.



A táblázatok a 61/2009. (V. 14.) FVM rendelettel együttesen értelmezendők.



Azon hatóanyag használata, amelyik a táblázatban külön jelölés nélkül szerepel, tiltott. A megjelölt hatóanyagok a jelölés szerinti korlátozással használhatóak, de minden esetben be kell tartani az adott hatóanyagot tartalmazó készítmény engedélyokiratában foglaltakat.



A természetvédelmi zonális célprogramok esetén a 61/2009. (V. 14.) FVM rendelet 61. § (4) bekezdés g) pontja, a 62. § (4) bekezdés i) pontja, a 63. § (4) bekezdés i) pontja és a 64. § (4) bekezdés g) pontja alapján alapvetően minden rovarölő készítmény használata tiltott a jelzett kultúrák (repce, mustár, olajretek) kivételével. A nem használható hatóanyagok listáját az 1.c táblázat tartalmazza, mely ezen célprogramok esetében együtt alkalmazandó az 1.a táblázattal. Továbbá ugyanezen célprogramok esetében a rágcsálóirtó és talajfertőtlenítő szerek használata is tiltott.



A 61/2009. (V. 14.) FVM rendeletben és az Irányító Hatóság jelen közleményhez mellékelt táblázatokban foglaltak nem mentesítenek az egyéb növényvédelmi vonatkozású jogszabályok betartása alól.



A 2010/2011. gazdálkodási évre vonatkozó listákat a 61/2009. (V. 14.) FVM rendelet 17. § (4) bekezdése értelmében az Irányító Hatóság 2011. január 31-ig közleményben teszi közzé.



Az ÚMVP Irányító Hatóság jelen közleményének megjelenésével egyidejűleg hatályát veszti az ÚMVP Irányító Hatóságának 26/2010. (IV. 23.) Közleménye.



Csatolt dokumentumok:

1. sz. táblázat (PDF)

2. sz. táblázat (PDF)

3. sz. táblázat (PDF)

 

 

Az ÚMVP Irányító Hatóságának 40/2010. (VI. 9.) közleménye



a 26/2008. (III.7.) FVM rendelet alapján a kifizetési kérelem benyújtása során elszámolható gépekről, berendezésekről



Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program Irányító Hatósága az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapról szóló 1698/2005/EK Tanácsi rendelet 75. cikkében szereplő feladatkörében eljárva, a mezőgazdasági, agrár-vidékfejlesztési, valamint halászati támogatásokhoz és egyéb intézkedésekhez kapcsolódó eljárás egyes kérdéseiről szóló 2007. évi XVII. törvény 14.§ (1) bekezdés cf) pontjában kapott felhatalmazás alapján ezúton közzéteszi azon, a Gépkatalógusba 2010. március 24-ig felvett gépek, berendezések listáját, amelyek az Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alapból a kertészeti gépek, technológiai berendezések beszerzéséhez nyújtandó támogatások részletes feltételeiről szóló 26/2008. (III.7.) FVM rendelet (továbbiakban: R.) foglalt feltételeknek megfelelően a 2010. április 30-tól benyújtott kifizetési kérelmek esetében az R. alapján elszámolhatóak. Felhívjuk az ügyfelek szíves figyelmét, hogy a határozatban szereplő géptől, berendezéstől eltérő eszköz beszerzése esetén a 23/2007. (IV.17.) FVM rendelet 29.§ (11)-(13) bekezdéseiben foglalt feltételeknek is fenn kell állniuk.



Az R. 3. § foglaltak figyelembevételével a kifizetési kérelem benyújtása során elszámolhatóak az R. 2. számú mellékletében, 3. számú mellékletében szereplő gépek, technológiai eszközök, valamint e Közlemény mellékletében szereplő gépek, technológiai berendezések.



Csatolt dokumentumok:

A közlemény melléklete (PDF)





VM - Agrár-vidékfejlesztési Főosztály

Forrás: FVM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?