A parlagfű ellen védekezni kell!

Agro Napló
Az elmúlt hetek rendkívül csapadékos, szeszélyes és változékony időjárása kedvezett a parlagfű fejlődésének, növekedésének.

 

Ismeretes, hogy a parlagfű az egyik legveszélyesebb gyom- és allergén növény. Legelterjedtebb Dél-Magyarországon, illetve Somogy megyében, ahol az összes többi növény együttes évi pollentermelésének közel felét a parlagfű produkálja.



A parlagfű ellen kézi gyomlálással, kaszálással és kapálással vagy vegyszeres gyomirtással védekezni kell. A parlagfű-mentesítéssel kapcsolatos bel- és külterületi feladatokat jogszabályok rögzítik, melyet a hatóságok folyamatosan ellenőriznek. Mulasztás esetén a növényvédelmi bírság 15 ezer Ft-tól akár 5 millió Ft-ig terjedhet.



Emellett közérdekű védekezés elrendelésére kerülhet sor, amelynek költségei a termelőt terhelik.



A parlagfű elszaporodása jelentős mezőgazdasági és közegészségügyi károkat okoz, ezért az ellene való – a vegetációs időszak végéig történő – rendszeres és szakszerű védekezés rendkívül fontos feladat. – tájékoztatott Varga Gábor, a Dél-Dunántúli Regionális Államigazgatási Kollégium Parlagfű-mentesítési Állandó Bizottságának elnöke.





Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?