Magyarország is támogatásért fordult az Európai Szolidaritási Alaphoz

Agro Napló
A 2010. június 14-i Általános Ügyek Tanácsa luxemburgi ülésén Magyarország Lengyelországgal együtt bejelentette, hogy a Közép-Európát május közepe óta sújtó árvíz okozta jelentős károk enyhítésére támogatásért fordul az Európai Szolidaritási Alaphoz (ESzA). A károk előzetes felmérése hazánkban jelenleg is tart, az első hivatalos kárbecslések egy-két héten belül várhatóan már rendelkezésre állnak.

 

Az ESzA 2002 nyarán, a Közép-Európát ért súlyos áradásokra válaszul jött létre, hogy az EU tagállamai és a csatlakozásra váró országok súlyos természeti katasztrófa sújtotta területei iránti európai szolidaritást pénzügyi támogatás révén kifejezésre juttassa. Az ESzA éves költségvetése 1 milliárd eurót tesz ki, melyet az Európai Bizottság kezel. Az ESzA azokat a tagállami ráfordításokat egészíti ki, amelyek révén az érintett tagállamok a természeti katasztrófával összefüggő létfontosságú sürgősségi intézkedéseket finanszírozzák. E körbe tartoznak különösen az energiaellátás, ivóvízellátás és szennyvízgazdálkodás, távközlés, közlekedés, egészségügyi és oktatási létesítmények működésének azonnali helyreállítása; átmeneti szállások létesítése; a katasztrófavédelmi szervek működésének biztosítása; a megelőzést szolgáló infrastruktúra azonnali biztosítása; a kulturális örökség megóvása; valamint a katasztrófa által sújtott területek megtisztítása.



Az elmúlt nyolc év során az Európai Szolidaritási Alap eddig 33 esetben biztosított támogatást különféle katasztrófahelyzetekben: árvizek, erdőtüzek, földrengések, viharok és aszályok alkalmával. Mostanáig 20 ország – közte Magyarország 2006-ban – kapott támogatást az alap forrásaiból 2,1 milliárd euró értékben.

Forrás: VM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?