2024. augusztus 25. vasárnap Lajos, Patrícia

Községi ültetvény a munkanélküliség ellen

Agro Napló
Belecska község. vezetése már 12 éve működteti sikeresen szociális földprogramját. Ennek eredményeként, gyakorlatilag nincs munkanélküli a Kapos-völgyi településen, és több mint hat éve már nem kell fizetniük szociális segélyt sem. Az itt élők túlnyomó része ugyanis a földművelésből él.

 

- Az egész egy hirtelen ötlet volt – idézi fel a történteket dr. Jakab Róbert, a település polgármestere. - Kertészmérnök barátunkat a szomszéd községben szamócapalánta értékesítéssel bízták meg. Amikor vitte a palántákat, mondták, hogy nem kell, nincs miből kifizetni. Nekünk akkor volt itt félhektárnyi területünk, s én átvettem tőle a palántákat úgy, hogy jövőre tudok fizetni. A következő évben ez 55 ezer forint bevételt hozott. Láttuk, hogy ez nemcsak viszi a pénzt, hanem hozza is. Jelenleg 25 és 26 hektár közötti betelepített gyümölcs-zöldség ültetvényünk van. Ebben van 400 cseresznye, 800 meggy, nem egész 700 kajszibarack, 1500 őszibarack, 800 körte, 460 alma, 300 egynéhány szilva, 600 diófa, durván 2 hektárnyi szamócaültetvény, 4000 tő korai csemegeszőlő. A paprikaültetvényünk durván 3 hektár. Mellette 7 fóliaház - egyenként 240 négyzetméteresek - és 3 traktorunk van, a hozzájuk való felszereléssel.





Az egyik alkalmazott Szeledeli Csilla. - A legjobb az, hogy helyben van, és nem kell vidékre utazni. No, és így nálunk nincs annyi munkanélküli, mint máshol, hiszen azért itt elég sokan, 23-an dolgozunk.



- Amióta megvan az ültetvényünk, a 32 százalékos munkanélküliségi ráta 8,6-re csökkent – mondja a polgármester. - Ők valóban munkanélküliek. De ez úgy működik, hogy azzal a kőművessel, aki Budapesten dolgozik – nem tudok jobb példát – 30 ezer forintért naponta, kiszúrnék, ha bedugnám ide 3600-ért. Tehát, ha ő nem kér segélyt, akkor dolgozzon, ahogy akar, még ha feketén is, azzal sem foglalkozom. Ha segélyt kér, akkor megnézzük.



A polgármester folyamatosan nyomon követi a pályázati lehetőségeket, és így minden évben újabb fejlesztés valósulhat meg.

- Egy komolyabb fóliaház 4 és 5 millió forint között van. De mi mindent, vagy legalábbis majdnem mindent másképp csinálunk. Vettünk 96 ezer forintért egy csőhajlító gépet, és 3 millióból építettünk 7 fóliaházat.



Belecskán nincs megélhetési bűnözés.

- Nem hangzik jól, vagy szépen. De ha sír a gyerek, mert éhes, és nem tudok neki enni adni, hát én is elveszem, ahol találom. Tehát itt a kiindulópontot kell meghatározni. Az első az, hogy megadjam neki a normális megélhetés lehetőségét. És élni fog vele – mondta befejezésként dr. Jakab Róbert.









Forrás: Gazdakör

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?