2024. augusztus 25. vasárnap Lajos, Patrícia

Orosz vám- és árintézkedések

Agro Napló
Az orosz kormány gazdaságfejlesztési és integrációs bizottságának kereskedelemvédelmi, vám-, tarifa-, és nem tarifaszabályozási albizottsága, melynek vezetője Viktor Zubkov első miniszterelnök-helyettes, elfogadta az orosz Gazdaságfejlesztési és a Mezőgazdasági minisztériumok közösen beterjesztett javaslatát, mely szerint emelik egyes tej és tejtermékek importvámját.

 

Az intézkedés célja deklaráltan az orosz tejtermelők és feldolgozók piacvédelme. Ezt a javaslatot már az újonnan bevezetett rend szerint felterjesztik a vámunió illetékes bizottságához egyeztetésre és jóváhagyásra, mely révén a közös vámszabályozás részévé válik.



A kormány más, az agráriumot közvetlenül érintő kérdésben is jelentős lépés megtételét tervezi a kereskedelem alapvető állami szabályozása elnevezésű törvény végrehajtása érdekében. Az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium két listát küldött az Igazságügyi Minisztériumnak, melyek kiskereskedelmi árát a kormány fogja szabályozni.



Az első lista 24 terméket tartalmaz, mely az ún. szociálisan érzékeny élelmiszereket sorolja fel: marhahús, sertéshús, bárányhús (kivéve a csontozott húst), baromfihús (kivéve csirkecomb), nem darabolt fagyasztott hal, napraforgóolaj, teavaj, 2,5-3,2 zsírszázalékos pasztőrözött tej, tyúktojás, kristálycukor, asztali só, fekete tea, búzaliszt, rozs- ill. búza-rozskenyér, első és másodosztályú búzalisztből kenyér és pékáru, hántolt rizs, hajdina, száraztészta, burgonya, káposzta, hagyma, répa és alma.



Ezekre a termékekre ideiglenesen befagyaszthatóak az árak abban az esetben, hogyha egy hónapon belül 30%-nál nagyobb áremelkedés tapasztalható esetükben. A szakemberek szerint ez a termékkör az, ami az alapvető fogyasztói kosár bázisát képezik, és az emberi szervezethez szükséges legfontosabb ásványi sókat és vitaminokat tartalmazzák.



A második listába négy, szintén fontos, szociálisan meghatározó jelentőségű terméket soroltak, ezek a csirkecomb, az első és másodosztályú csirkehús, az ivótej és az ún. tejes ital, valamint a fent fel nem sorolt pékáruk. Ezekre a termékekre csakúgy, mint az első kategóriájú élelmiszerekre tilos a kereskedelmi hálózatoknak bónusz költségeket felszámolniuk. Az új szabályok megsértőit rendkívül komoly büntetési tételekkel akarják sújtani. Az árak és szabályozás betartásának ellenőrzését a Statisztikai Hivatal és az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium feladatkörébe fogja sorolni az orosz kormány.





Kenedi Ákos

 

Forrás: VM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?