Október közepétől megkaphatják a gazdák a 124 milliárd forintos SAPS előleget

Agro Napló
Elfogadták Brüsszelben Magyarország SAPS előlegfizetési kérelmét, így a gazdák már október 16-tól megkaphatják a jövő évre szóló egységes terület alapú támogatások (SAPS) 50 %-át, ami körülbelül 124 milliárd forintot jelent.

 

Az előleg kifizetését azoknak a tagállamoknak engedélyezte az Európai Unió Közvetlen Támogatások Irányító Bizottsága, amelyek rendkívüli eseményre hivatkozva, megfelelő érvanyaggal alátámasztva nyújtottak be kérelmet.



Fazekas Sándor 2010. július 12-én Brüsszelben, a Mezőgazdasági és Halászati Miniszterek Tanácsülésén kérte az EU mezőgazdasági minisztereit, hogy támogassák a Bizottsághoz benyújtott SAPS előlegfizetésre vonatkozó magyar kérelmet, mivel Magyarországon a rendkívüli árvíz és időjárás miatt kritikus helyzet alakult ki, és a termelők súlyos károkat szenvedtek.



Mivel a Bizottság az idén nem adott ki általános, mind a 27 tagállamra kiterjedő, előlegfizetési felhatalmazást, ami akár 80%-os előleg kifizetését is lehetővé tette volna, ezért a 73/2009/EK tanácsi rendelet 29-es cikk 4. pontjának b/i pontját kellett alkalmazni.

A jogszabály értelmében, ha nem minden tagállam kér és kap támogatást, akkor maximálisan 50%-os előlegfizetés engedélyezhető, ezért Magyarország az idén mind az SAPS előlegnél, mind a különleges tejtámogatásnál a maximális 50%-os előlegfizetésre kapott engedélyt.

Hazánkon kívül Belgium, Franciaország, Görögország, Olaszország, Írország, Lettország, Litvánia Spanyolország és Románia kapott előlegfizetési lehetőséget.



A rendkívüli időjárás következtében kialakult helyzet miatt az SAPS/SPS, valamint a különleges tejtámogatás előlegét – az MVH ellenőrzéseit követően – október 16-tól kaphatják meg az igénylők. 180 000 termelőt és 5 millió hektár földet érint a kifizetés.

SAPS előlegként max. 86 € hektáronkénti támogatásban részesülhetnek a gazdák, amely mintegy 24 350 Ft/ha támogatást jelent. Az új jogcímként az idén először bevezetett, soron különleges tejtámogatás 50%-os előlege 6.5 milliárd (23.1 M.€), ez tejkilogrammonként 4.5-5.0 Ft.-ot tesz ki.

 

Forrás. VM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?