II. Fruit Attraction zöldség-gyümölcs szakkiállítás Madridban

Agro Napló
Madridi IFEMA vásárközpontban 2010.október 20-22. között másodszor került megrendezésre a Fruit Attraction zöldség-gyümölcs ágazati szakkiállítás.

 

A 11,000 négyzetméternyi kiállítóhelyen 450 termelő vett részt, 50%-kal többen, mint a tavalyi kiállításon. A kiállítás szervezője a FEPEX, a spanyol zöldség-gyümölcs exportőrök szövetsége és az Ifema volt. A kiállítók 80%-a termelő cég, és 20%-a beszállító, illetve szolgáltatói cég volt. A kiállítás célja a teljes zöldség-gyümölcs élelmiszerlánc integrált bemutatása volt.



A kiállításon a 17 autonóm tartományból a legjelentősebb zöldség-gyümölcs termesztés folytatók mind jelen voltak saját pavilonjaikkal az idén már többen, mint tavaly. Nemzetközi kiállítók is akadtak, Mexikó, Algéria, Franciaország, Hollandia, Olaszország és Portugália képviseletében. A rendezvény alatt az alábbi témákban konferenciákra került sor:



• az Egyesült Államok zöldség-gyümölcs ágazatának szervezése, kapcsolata az nagy értékesítési rendszerekkel,



• a melegházak korszerűsítése, az energiafelhasználás hatékonyságának növelése,



• a zöldség-gyümölcs ágazati innovációs folyamat tudományos támogatása.

A látványos, színes pavilonokban a friss gyümölcsökön és zöldségeken kívül, földrajzi eredetvédett gyümölcsökről (pl. Lleidai körte), minőségbiztosítási szabvány rendszerekről (spanyol AENOR, Globalgap), az integrált termelést jelölő tanúsítványról („katicabogár” matricáról) és innovatív technológiákról (pl. lézerjelölésről) lehetett tájékozódni, vagy egyéb post-harvest technikákról és eszközökről. (www.postharvest.biz ).

A rengeteg látnivaló és érdekesség közül egy példát kiemelve: a földrajzi eredetvédett Lleida-i körte szabályozó tanácsa és a katalóniai Qualitat szervezet közösen bemutatták a körte forgalmazására létrehozott Edenia kereskedelmi márkát, és a márkát forgalmazó céget. A szabályozó tanácsot 10 cég alkotja, több mint 750 termelő, összesen 1,650 hektár gyümölcsössel. A földrajzi oltalommal ellátott körtének három fajtáját termesztik ezen a jelentős méretű területen. A szezonra 4.000 tonna árukínálattal indulnak, amely adott esetben 30.000 tonnára is felfuthat.



A Környezet-, Vidék és Tengerügyi Minisztérium szervezésében sor került a zöldség-gyümölcs fogyasztást népszerűsítő kampányra Fruit Fusion elnevezéssel, de tartottak zöldség-gyümölcs gasztronómiai konferenciát, gyümölcsfaragó versenyt, és neves szakácsokkal „show cooking” bemutatókat. Sor került a „Naponta 5 x” zöldség-gyümölcsöt program fotó kiállítás díjátadására is.



A kiállítás 12.451 látogatót fogadott, 48%-kal többet, mint 2009-ben. A következő kiállítás dátuma: 2011. október 19-21.





A kiállításról további tájékozódási lehetőség:



http://www.fruitattractionnews.com/eng/index.asp



http://www.5aldia.org/v_5aldia/informacion/informacionver.asp?cod=2790&te=842&idage=5340&vap=0





Pintérné Viesel Judit





Forrás: VM

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?