JELENTŐS terméskiesés is lehet a kukoricánál

Agro Napló
Az idén rekord nagyságú területen, 1,262 millió hektáron termesztenek kukoricát Magyarországon. Június elején-közepén a szakértők még jó termést vártak, azonban az elmúlt időszakban tapasztalt forró és száraz idő miatt – a napokban lehullott csapadék ellenére – jelentősen romlottak a kilátások. A Magyar Agrárkamara Növénytermesztési Osztályának jelentése szerint az aszály több helyütt visszafordíthatatlanul károsította a kukoricát.

 

A csapadékhiány más közép-kelet európai országokban és az USA-ban is komoly gondot okoz. Az amerikai kukoricaöv térségét már több hete aszály sújtja, és az előrejelzések szerint a következő 10 napban sem várható érdemi csapadék. Az USA mezőgazdasági minisztériuma (USDA) úgy véli: a kukorica minősége messze elmaradhat a korábbi várakozásoktól, az idén 1988 óta a legrosszabb minőségű termést takaríthatják be az országban.







Piaci elemzők szerint a csapadékhiány elhúzódása esetén a következő két hónapban akár 13 %-kal is emelkedhet a kukorica világpiaci ára. Ugyanakkor egyes tényezők épp az árnövekedés ellen hatnak. Az USA-ban jó ütemben halad a téli búza betakarítása, és az alacsony benzinárak csökkentik az etanol, és ezzel a kukorica iránti keresletet. Brazíliában a tavalyihoz képest 32 %-kal nagyobb kukoricatermést várnak, emellett az indiai kukorica – az ázsiai ország fizetőeszközének leértékelődése miatt – egyre versenyképesebb lesz a világpiacon.



 


 



A hazai kukoricaállomány jelenleg a címerhányás állapotában van. Ebben az időszakban növényvédelmi szempontból az amerikai kukoricabogár jelenti a legnagyobb veszélyt. A kártevő a bibeszálakat rágja, ennek következtében hiányos lehet a terméskötődés. A vetőmag céljára termesztett kukoricában már az amerikai kukoricabogár viszonylag kismértékű előfordulása (0,5-1 egyed/növény) is jelentős gazdasági károkat okozhat, árukukoricában pedig a növényenkénti 3-4 egyed jelenthet problémát. A kártevővel szembeni védekezést pontos előrejelzésnek kell megelőznie. A permetezés megkezdése csúcsrajzáskor indokolt, ekkor a sárgalap csapdákban egy héten keresztül napi 5, vagy egy héten összesen 30-40 imágó jelenik meg. Az amerikai kukoricabogár ellen jó hatékonysággal alkalmazhatók a kontakthatású piretroidok.





Virágzáskor a gyapottok bagolylepke és a kukoricamoly károsítja a kukoricát. Ezen kártevők ellen több növényvédő szer is forgalomban van, azonban gazdaságossági okokból ezeket ritkán alkalmazzák a termelők. Az amerikai kukoricabogár elleni védekezés a gyapottok bagolylepke és a kukoricamoly kártételét is mérsékelheti, de a kártevők rajzása sokszor nem esik egybe.



A takarmánykukorica termelői ára jelenleg 54-56 ezer Ft/tonna között mozog.





A Budapesti Árutőzsdén a határidős kukoricaárak a következőképp alakulnak:



2012. novemberi lejáratra: 53 000 Ft/tonna (247 nyitott kötésállomány mellett)

2012. decemberi lejáratra: 54 000 Ft/tonna (185 nyitott kötésállomány mellett)

2013. márciusi lejáratra: 54 500 Ft/tonna (31 nyitott kötésállomány mellett)

 

Magyar Agrárkamara

Forrás: agroinform.com

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?