Aktuális kukorica világpiaci kilátások

Agro Napló
Jelentősen módosította az USDA legutóbbi, júniusi előrejelzéseit a világ 2012/2013-ra vonatkozó gabonatermését illetően.

 



Júliusban újból közreadta becslését a mezőgazdasági termékek iránti világpiaci igényekről és az azokból rendelkezésre álló készletekről az Amerikai Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) (Eredeti dokumentum: United States Department of Agriculture: World Agricultural Supply and Demand Estimates. WASDE – 508, 2012. http://www.usda.gov/oce/commodity/wasde/latest.pdf ). Ebben jelentős változást jelent az előző, júniusban kiadott előrejelzéshez képest, hogy az azóta lezajlott június végi, július eleji extrém szárazság várható hatásait figyelembe véve közli a prognózisokat.



Az USA takarmánykészletében 1,8 milliárd bushel* visszaesés várható az előző hónaphoz képest, amely a várható kukoricatermés mennyiségének csökkenésével magyarázható. Az USA várható kukoricatermése a júliusi becslés szerint 146 bushel/acre**, így 20 bushel/acre mennyiséggel kevesebb az előző havi prognózishoz képest. A kukorica termésmennyiség ezen jelentős csökkenése az extrém száraz időjárással magyarázható: a középső és keleti kukoricatermő övezetet (Central and Eastern Corn Belt) június folyamán, a Központi síkság (Central Plains) és az Ohio folyó (Ohio river) által határolt területet pedig június végén, július elején sújtotta az extrém időjárás.



Az alacsonyabb termésmennyiség magasabb árak és csökkenő felhasználás kialakulásához fog vezetni az USDA előrejelzései szerint. Az takarmány, vetőmag, ill. ipari célú felhasználás összesített igénye 105 millió bushel mennyiséggel fog csökkenni, amelyből 100 M bushel a bioetanol előállítást érinti.



A világ takarmánygabona (kukorica, cirok, árpa és zab) ellátása a júliusi állás alapján 47,6 millió tonnával fog csökkeni, amelyből 46,2 millió tonna az USA csökkenő készletének hatása. Az Európai Unió területéről 1,3 millió tonna, Kanada területéről pedig 0,4 millió tonna növekményre számítanak a takarmánygabona készletben. Kínában, Japánban, Dél-Koreában és Mexikóban alacsonyabb az USA felől érkező exportra kell majd számítani. Az 1. táblázat a júliusi adatok alapján áttekintést nyújt a 2012/13 évre előjelzett kukorica ellátás és felhasználás mennyiségéről.

 


 

magyarkukoricaklub.hu/ Benedek Szilveszter

Forrás: agroinform.com

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?