Elemzők: az idén 1,2-1,4 százalékkal eshet vissza a GDP

Agro Napló
A bruttó hazai termék (GDP) harmadik negyedévi 1,5 százalékos csökkenése után az idén 1,2-1,4 százalékkal eshet vissza a magyar gazdaság teljesítménye az MTI által csütörtökön megkérdezett elemzők szerint, akik jövőre 0,2-0,4 százalékos GDP bővüléssel számolnak.

 



A KSH előzetes adatai szerint az előző negyedévhez mérve 0,2 százalékkal csökkent a GDP a harmadik negyedévben. Ez a technikai recesszió folytatását jelenti, miután az első negyedévben 1,1 százalékos, a második negyedévben 0,4 százalékos volt a GDP visszaesése. Az év első kilenc hónapjában a gazdaság teljesítménye 1,3 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakáétól.



A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint (ezt a mutatót közli az Eurostat az EU 27 országában) a magyar GDP 1,6 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva.



Árokszállási Zoltán, az Erste elemzője a KSH által közölt adatnál jobbat, egy százalékos GDP csökkenést várt. Úgy ítélte meg, hogy az aszálykár okozta rossz mezőgazdasági teljesítmény mellett a gyenge szeptemberi külkereskedelmi mérleg is hozzájárulhatott a 1,5 százalékos GDP csökkenéshez. (Szeptemberben az euróban számolt export 4,3, az import 4,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól.)



Az elemző szerint a KSH közlését - miszerint az aszály módosította más nemzetgazdasági ágak harmadik negyedévi enyhe pozitív irányú elmozdulását - úgy kell értelmezni, hogy az aszálykár miatt például kisebb a szállítási ágazat és az élelmiszeripar teljesítménye is.



Bár a részletes számok ismerete nélkül kissé bizonytalan vállalkozás GDP prognózist adni a negyedik negyedévre, illetve 2012 egészére, az Erste a negyedik negyedévre kicsit jobb GDP adatot vár, ugyanakkor az idei év egészére a korábban várt 1,0 százalékos csökkenést 1,3-1,4 százalékra módosítja - mondta Árokszállási Zoltán.



Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője is úgy értékelt, hogy a vártnál rosszabb GDP adatért szinte teljes mértékben az aszály felelős, mivel a többi ágazat a várakozásoknak megfelelően teljesített. Az ágazatok mintegy fele stagnált, míg az információ, a telekommunikáció, a szálláshely-szolgáltatás, a vendéglátás és az építőipar teljesítménye növekedett. Ez utóbbi alapján a beruházások a vártnál kedvezőbben alakulhattak a harmadik negyedévben.



Az elemző számítása szerint felhasználási oldalon a háztartások fogyasztása visszaesést mutathatott, amit részben enyhíthetett a vendéglátás pozitív teljesítménye. A beruházások visszaesése lényegesen mérséklődhetett, a nettó export pedig továbbra is pozitívan járult hozzá a gazdasági teljesítményhez, így a legnagyobb mértékben a készletek további leépítése húzhatta le a gazdaságot.



Suppan Gergely szerint a negyedik negyedév a kiábrándító európai konjunktúramutatók alapján igen bizonytalan, így idei GDP előrejelzését a TakarékBank 1,2-1,3 százalékos visszaesésre módosítja.



A jövő évi GDP prognózist a TakarékBank elemzője azzal vezette be, hogy mivel a gazdaság csak lassan lábalhat ki a recesszióból, 0,4 százalékos GDP növekedés várható. A fogyasztás és a beruházások 1-1 százalékkal csökkenhetnek, míg a nettó export a gyenge külső kereslet ellenére stabilan járulhat hozzá a növekedéshez az autóipari kapacitások fokozatos élénkülésének köszönhetően.



Árokszállási Zoltán némileg alacsonyabb, 0,2 százalékos GDP növekedést vár 2013-ra, hozzátéve, hogy az idei rosszmezőgazdasági év után jövőre már egy átlagos év is javíthat a GDP adaton. Ugyanakkor arra figyelmeztetett az Erste elemzője, hogy a bankadó elhalasztott kivezetése miatt a pénzintézeti szektor hozzáadott értéke esetleg nem változik, s amennyiben a kibocsátott hitelek nem nőnek, akkor az nem tud lökést adni a beruházásoknak illetve a fogyasztásnak.

 

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?