Világszínvonalú sebészeti laboratórium az Állattenyésztési Kutatóintézetben

Agro Napló
Az orvostudomány gyakorlati képzésének színtere szervesen illeszkedik az agrártudományokkal foglalkozó Állattenyésztési és Takarmányozási Kutatóintézetben (ÁTK) végzett szakmai munkához, mondta Feldman Zsolt agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár a SOTE műtéttani intézete laboratóriumának avatóünnepségén, Herceghalomban.

 

 

A Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kar Kísérletes és Sebészeti Műtéttani Intézet az orvostanhallgatók gyakorlati képzését támogatja a Sebészeti Gyakorló és Kutató Laboratórium ÁTK herceghalmi telephelyén történő létrehozásával. Az egyetem saját beruházásában megvalósított, Közép-Európában egyedülálló és Nyugat-Európában is ritkának számító regionális innovatív oktató-kutató központ és laboratórium a magyar és külföldi humán és állatorvostan hallgatók továbbképzéseinek ad majd helyet.





A laboratórium névadója George Berci professzor, a világhírű, 91 éves magyar származású, Egyesült Államokban élő sebész, kiemelkedő szerepet játszott a laparoszkópia - a hasüreg valamint a medenceüreg diagnózisa és operációja a has felnyitása nélkül - hazai elterjesztésében.



Az ÁTK kísérleti sertéstelepéről folyamatosan tudja biztosítani a sebészeti képzéshez a kísérleti állatokat a Műtéttani Intézet laboratóriumának, kutatóinak szaktudása pedig biztos hátteret nyújt a humán sebészoktatók posztgraduális kurzusaihoz és a kutatáshoz egyaránt.





Az elkövetkezendő években egy olyan interdiszciplináris műhely kialakítása a cél, mely hátteret biztosít a kísérleti kutatások elvégzéséhez és komoly pályázati források elnyeréséhez.



Az avatóünnepségen a laboratórium eszközeit biztosító Storz cég tulajdonosának, Sybill Storznak Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektora a Pro Universitate kitüntetés ezüst fokozatát adta át.



(Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája)

 

Forrás: kormany.hu

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?