Jól fejlődnek az őszi vetésű növények Békés megyében

Agro Napló
Jól fejlődnek az őszi vetésű növények Békés megyében, az enyhe és csapadékos őszi időjárás kedvez az őszi búza, az árpa és a káposztarepce fejlődésének - tájékoztatta Varjú Mónika, a Békés Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője az MTI-t hétfőn.

 

 

Varjú Mónika elmondta: a növények hektáronkénti sűrűsége megfelelő, az állomány a megye egész területén jól fejlődik. A növények fejlett állapotban mennek a télbe a kedvező csapadékeloszlásnak és a napfényes enyhe ősznek köszönhetően.

A Békés megyei gazdálkodók 2012 őszén százezer hektár őszi búzát vetettek, 16 ezer hektár őszi árpát, hasonlóan előző évihez. Repcéből hétezer hektáron vetettek a gazdálkodók, ez mintegy hatezer hektárral kisebb terület a tervezettnél - jelezte Varjú Mónika. Hozzátette: miután a repcét augusztusban vetik, az akkori rendkívüli szárazság miatt sok termelő kockázatosnak ítélte a növény termelését.



Kedvező képet mutatnak az őszi növények a nagyüzemi gazdálkodóknál a megye egész területén a Békés Megyei Mezőgazdasági Szövetség szakértői szerint is. Barabás Béla titkár az MTI-nek elmondta: őszi repcét főleg a kedvező talajadottságú Dél-Békésben vetettek a termelők, itt az állomány kétharmada mondható jónak, a többi állapota közepes.



Békés megyében 375 ezer hektár van szántóföldi művelés alatt, a megye 534 ezer hektár területének több mint a hetven százaléka. A búza termőterületének aránya meghaladja a 26 százalékot.

 

Forrás: MTI

Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?